Slovenija
3 ogledov

Sneg do 800 metrov

Sneg v gorah. Andraž Sodja
Danes bo še poletno toplo. V soboto se bodo začele pojavljati padavine, ki bodo dodobra ohladile tudi nedeljo. Zjutraj se bo meja sneženja spustila do 800 metrov nadmorske višine. Na začetku tedna bo še vedno mrzlo, vendar razmeroma suho.

Ljudska modrost pravi: "Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni v začetku, je pa gotovo ob koncu." In krivci za tri dni mrzlega vremena v mesecu ljubezni so sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki godujejo 12., 13. in 14. maja. Piko na i pa doda še "mokra" Zofka. Dobro je, da na njen dan dež vsaj malo poškropi zemljo. Stara modrost namreč pravi: "Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni."

Danes še poletno vroče

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija. Jutri bo dopoldne in sredi dneva še sončno in zelo toplo. Popoldne bodo padavine in nevihte najprej zajele severno Slovenijo in se do večera razširile na večji del države. Pihati bo začel severovzhodni veter, na Primorskem v noči na nedeljo zmerna do močna burja.

Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17, najvišje dnevne pred popoldansko in večerno ohladitvijo še od 22 do 29 stopinj Celzija, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Ohladitev v nedeljo

V nedeljo bo sprva oblačno, deževno in hladno. Zjutraj se bo meja sneženja spustila na okoli 800 metrov nadmorske višine. Padavine bodo nato čez dan postopno ponehale, najpozneje v južni Sloveniji. Nato se bo začelo jasniti.

V ponedeljek do 15 stopinj

Podobno vreme z nizkimi temperaturami se bo nato nadaljevalo tudi na začetku tedna. "Temperature bodo nizke. Zjutraj lahko tudi pod pet stopinj, čez dan pa ne bodo presegle 15 stopinj," nam je v sredo povedal dežurni meteorolog Andrej Velkavrh.

Topleje bo od srede naprej, a še vedno v povprečju zelo hladno. "Temperature bodo čez dan še vedno okrog 15 stopinj. Izrazito sončnega vremena ne bo," nam je še povedal Velkavrh.

Komentarjev 2