Slovenija
25 ogledov

Sneg in voda na cestah

Marčevski sneg
1/8
Anže Zadravec
Zaradi slabih razmer na cestah številni zdrsi vozil. Na Postojnskem in Vipavskem poplavlja, na Gorenjskem močno sneži.

Zaradi sneženja in dežja so razmere na cestah po državi ves dan slabe. Vožnjo ovira sneg in voda na cestišču.

Snežilo je najbolj na Gorenjskem in Idrijskem, kjer so zaradi snežnih razmer s ceste zdrsnila številna vozila.

Gasilci vlekli dva avtobusa

V zgornjih Gorjah pri Bledu je s ceste okoli 18. 30 zdrsnil tudi avtobus. Na cesto so ga nazaj postavili gasilci iz Bleda in Gorij. Poškodovan ni bil nihče.

Avtobusu so morali pomagati tudi pri Šenčurju. V Prebačevem se je pogreznil v sneg in obstal. Posredovali so gasilci iz Kranja, ki so vozilo z vitlom potegnili nazaj na cesto.

V Spodnji Idriji je voznica zapeljala s cestišča in obtičala na brežini struge reke Idrijce. Gasilci so s pomočjo avtodvigala dvignili vozilo na cesto.

Zaradi zdrsov tovornih vozil so bile na več koncih tekom dneva cestne zapore. Zaradi močnega sneženja sta še vedno zaprti cesti Železniki - Petrovo Brdo in Sorica - Podrošt.

Voda na cestišču

Razmere na cestah so slabe tudi zaradi zadrževanja vode na cestišču. Na zahodni ljubljanski obvoznici je bil od Kosez proti Bežigradu promet močno oviran pri izvozu na Celovško cesto.

Na Vipavskem in Postojnskem poplavlja

Z vipavskega in postojnskega konca že poročajo o poplavah, ki se lahko zaradi napovedanih padavin še stopnjujejo. Bregove je v Belskem v občini Postojna popoldan prestopil potok Belščica. Gasilci so si nastalo situacijo ogledali in pripravili protipoplavne vreče in črpalke za vodo. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje, je voda začela zalivati hišo v naselju Strane, zaprta pa je tudi lokalna cesta Hruševje - Mala Brda. Na Vipavskem imajo težave zaradi meteorne vode v naselju Gojače. Na širšem Idrijskem je več poplavljenih cestišč.

 

Lahko pade do 50 cm snega

Vremenoslovci napovedujejo, da lahko v višjih legah severozahodne Slovenije zapade tudi od 30 do 50 cm snega, medtem ko je v nižjih sneg večinoma moker in pomešan z dežjem.

Nevarnost poplav

Meja sneženja se bo ponoči spustila na okoli 700 m. Do torka zjutraj bo predvsem na območju Snežnika, v Posočju in na severnem Primorskem padlo do okoli 100 litrov padavin na kvadratni meter, zaradi česar bodo narasli vodotoki.

Komentarjev 2
  • francek 10:20 18.marec 2013.

    Globalno segrevanje pritiska z vseh smeri.

  • Zvonka Facija 08:43 18.marec 2013.

    Fantje, malo ste se zmotili. Meja sneženja ni na 900m, ker je Logatec na 480, pa močno sneži. Še dobro, ker ga je bilo letos bolj malo...ha,ha..ha..