Slovenija
13874 ogledov

Sneži tudi v osrednji Sloveniji, kaj nas čaka?

Sneg
Nekatere ceste so zaradi snega zaprte.

Vremenoslovci za danes napovedujejo oblačno vreme, padavine se bodo od zahoda razširile na vso Slovenijo. "Predvsem v severnih in deloma osrednjih krajih bo snežilo do nižin, drugod bo meja sneženja med okoli 500 do 900 metrov nadmorske višine," navajajo pri Arso. "Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, ob morju in na Goriškem od 8  do 11 stopinj Celzija." 

Na cestah sneg povzroča težave predvsem na Primorskem in Gorenjskem. Po podatkih Prometno-informacijskega centra je na cesti Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Sneg Vreme Slovenija V sredo sprememba vremena, kje bo sneg?

Zaradi snega je zaprta cesta Vršič - Trenta, cesta Kranjska Gora - Vršič pa je preovzna za osebna vozila z verigami.

Kamere Prometno-informacijskega centra kažejo, da trenutno sneži predvsem na Gorenjskem. "Na nekaterih cestah so razmere slabše in bistveno bolj zahtevne kot včeraj, sneg pa se ponekod oprijema vozišča," pravi Bojan Kos iz PU Kranj. "Slabše razmere so danes že botrovale tudi prometni nesreči, ki jo policisti pravkar obravnavajo na območju Mojstrane in gre v nesreči za trčenje dveh vozil na mokri in spolzki cesti. Po prvih podatkih ne gre za hujšo nesrečo."

Na primorski avtocesti je med Lomom in Logatcem proti Ljubljani zaradi prometne nesreče zaprt prehitevalni pas.

Vozite previdno

Kos poudarja, da je v takih okoliščinah vožnja bolj zahtevna, slabši je oprijem vozila s podlago, daljša je zavorna pot, težje je nadzirati vozilo v kritičnih situacijah,  daljši  je  čas trajanja vožnje, večje je tveganje za prometne nesreče, ob izdatnem sneženju pa so možni tudi zastoji. Ob pojavu nizkih temperatur se ponekod lahko pojavi tudi poledica.

"Zato naj bodo vsa vozila, ki bodo udeležena v prometu, opremljena z zimsko opremo in brezhibna, vozniki pa naj dosledno upoštevajo prometna pravila in naj bodo predvsem zbrani, pozorni in strpni," še svetuje Kos. "Spremljajo naj tudi aktualne razmere na cestah."

Sneženje na Gorenjskem | Avtor: PIC PIC

Sneženje na Gorenjskem | Avtor: PIC PIC

 

V petek bo na Primorskem zmerno oblačno, pihala bo šibka burja, ki se bo proti večeru krepila. Drugod bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno naletaval sneg.

V noči na soboto bodo na zahodu prehodno manjše padavine. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Kakšen bo vikend?

"Od sobote do ponedeljka bodo naši kraji še pod vplivom obsežnega ciklonskega območja nad severnim Sredozemljem, ki bo počasi slabelo in se pomikalo proti vzhodu," pišejo pri Arso. "V ponedeljek se bo nad zahodnimi Alpami okrepilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo v nadaljevanju tedna vplivalo na vreme pri nas."

V soboto in nedeljo bo precej oblačno, občasno bo predvsem v vzhodni polovici Slovenije še lahko rahlo snežilo. Od ponedeljka do četrtka bo po napovedeih Arsa suho in hladno zimsko vreme, več sončnega vremena bo v višjih legah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.