Slovenija
25900 ogledov

V sredo sprememba vremena, kje bo sneg?

Sneg
1/6
Vremenoslovci opozarjajo pred možnostjo snegoloma.

Vremenoslovci za danes napovedujejo precej jasno vreme, megla se bo dopoldne razkrojila. "Sredi dneva in popoldne bo oblačnost od zahoda naraščala," pravijo pri Agenciji za okolje. "Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 7, ob morju do 10 Celzija."

Ponoči bodo zahodno Slovenijo že zajele padavine, ki se bodo do jutra razširile tudi nad osrednje kraje. "Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo," napovedujejo pri Ars. "Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, ob morju okoli 7 Celzija."

Sneg Vreme Slovenija To je razlog, da je v Ljubljani snežilo, v Kranju pa ne

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia
Jutri se bodo padavine razširile na vso Slovenijo. Predvsem v severnih in deloma osrednjih krajih bo lahko snežilo do nižin. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6, ob morju do 10 Celzija.

Razlike na razdalji nekaj deset kilometrov

Prostorska razporeditev padavin bo lahko zelo različna. "Na območju Snežnika bo celo do višine okrog 1200 m deževalo. Na jugu bo kar obilno deževalo, predvidoma pa bo v delu osrednje Slovenije, Gorenjske in Koroške ostal 'ujet' hladen zrak, kar pomeni da bo tam snežilo do nižin," piše na Facebook profilu Arso. "Odvisno od intenzitete padavin, se bo lahko med dežjem mešal tudi sneg."

Dodajajo, da na ta tip padavin vpliva tudi jakost padavin, kar so že razlagali ob prvem sneženju v letošnji sezoni. "Prostorska porazdelitev bo tako lahko zelo različna," poudarjajo pri Arso. "Že na razdalji nekaj deset kilometrov bodo prehodi med čisto zimskimi razmerami in področji, kjer bo deževalo. Tam, kjer bo snežilo, bo temperatura okrog 0 Celzija, zato bo padal bolj moker sneg."

Nevarnost snegoloma

Moker sneg se bo dobro oprijel deževja, zato zato zlasti na Gorenjskem in deloma Koroškem obstaja možnost za pojav snegoloma. 

V četrtek bo oblačno, občasno bodo še padavine, po nižinah v notranjosti bo večinoma snežilo. "V petek bo na Primorskem delno jasno, pihala bo šibka do zmerna burja," pišejo pri Arso. "Drugod bo oblačno, ponekod bo občasno še naletaval sneg, pihal bo veter vzhodnih smeri."

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia
Kakšen bo prihodnji vikend?

Od petka do nedelje bodo naši kraji pod vplivom obsežnega ciklona nad severnim Sredozemljem in srednjo Evropo. Od ponedeljka naprej se bo nad Alpami prehodno okrepilo območje visokega zračnega tlaka.

Letošnja zima je kar pohitela, pred nami so dnevi zelo dinamičnega vremena, ki bo ponekod obarvan zimsko, drugod pa bo tudi precej dežja. Podobno je bilo recimo ob koncu novembra leta 2005, ko je debela snežna odeja prekrivala Gorenjsko in tudi del osrednje Slovenije, po nižinah na jugu države pa je prevladoval dež. V Ljubljani je 26. novembra zapadlo 37 cm snega, v Železnikih 47 cm, v Novem mestu 2 cm, Bela krajina pa je ostala brez snežne odeje. Kasneje je tudi v osrednji Sloveniji sneg prešel v dež. Obilno sneženje pa je vztrajalo na Gorenjskem in do 30. novembra se je v Bohinjski Bistrici snežna odeja odebelila kar na 91 cm. 
Arso

"Kaže na oblačno zimsko vreme," še napovedujejo pri Arso. "Od petka do nedelje bo občasno še lahko snežilo, od nedelje do torka pričakujemo deloma jasno vreme z mrzlimi jutri. Tudi najvišje dnevne temperature bodo le okoli ničle."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 16:37 28.november 2017.

    spet PANIKA za par cm snega, IDIOTI !!!

  • Fulmmer 16:29 28.november 2017.

    Če bo špičasto, bodo vile, če bo ploščato, bo lopata.