Slovenija
14128 ogledov

To je razlog, da je v Ljubljani snežilo, v Kranju pa ne

Sneg
1/2
Najnovejša vremenska napoved.

Zgodaj zjutraj nas je prešla izrazita hladna fronta. "Zaradi višinske ohladitve je bilo dogajanje zelo burno, nastajale so nevihte, na jugu so se pojavljali močni nalivi, zapihal je okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem močna burja," pišejo na Facebooku pri Agenciji za okolje. "Predvsem pa se je meja sneženja zaradi ohladitve in močnih padavin hitro spuščala."

Sneg na cestah Kaos na cestah Slovenija Dars: "Razmere so ekstremne"

Dodajajo, da je ob prehodu izrazite hladne fronte je težavno točno napovedati mejo sneženja. "Lahko jo primerjamo z napovedjo nastanka neviht, ko govorimo v večji ali manjši verjetnosti za nastanek, točnih lokacij nastanka pa (še) ni mogoče predvideti," pravijo pri Arso. "Mejo sneženja lažje napovemo, če so padavine rahle do zmerne in bolj enakomerne. Večji izziv pa je napovedati mejo sneženja ob hkratni prisotnosti neviht, ko so padavine izrazite in prostorsko neenakomerno razporejene, kakor je bilo to v ponedeljek."

Za primer navajajo, da je v Kranju jdanes zjutraj deževalo, v Ljubljani pa je kljub 100 m nižji nadmorski višini snežilo. "Pojav si lahko razložimo z intenziteto padavin. Močne padavine bolj intenzivno prisilno 'porivajo' hladen zrak proti tlom, zato se na področju intenzivnih padavin bolj ohladi," še razlagajo pri Arso. "Svoje prispeva še taljenje snežink, ki še dodatno ohlaja ozračje. Razlog za današnji sneg v Ljubljani in okolici so torej jutranje nevihte in v povezavi z njimi močnejše padavine. Višanju meje sneženja na Gorenjskem je pomagal tudi severni veter, čeprav bi intuitivno pričakovali, da je veter s severa hladen, pa je potrebno upoštevati fenski efekt, kar smo že razlagali v preteklosti."

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

Vremensko napoved za prihodnje dni preberite v prispevku Še bo snežilo

Sani Vremenska napoved Slovenija Še bo snežilo ... Sneg za božič Mrzlo bo Slovenija Božič bo bel Zima Vreme Svet Dolgoročna napoved za zimo: Dobre in slabe novice!

 

Komentarjev 2
  • janez60 19:56 13.november 2017.

    Pa še tablet ti je zmanjkalo, si pa zato našprican z letečim strupom.

  • franke 14:04 13.november 2017.

    SIGURNO SO NAS SPET S KAKŠNIM STRUPOM ŠPRICALI IZ LETAL. TO DRUGAČE NI MOGOČE DA PADA SNEG PRI TREH STOPINJAH C.