Slovenija
30 ogledov

Snežilo bo do večera

1/3
Žurnal24 main
Padavine bodo vse do večera. Trenutno sneg po večjem delu države ovira promet. Nastajajo zastoji, trčilo je več vozil.

Sneg je, kot kaže, presenetil nemalo voznikov. Na Primorskem so na Upravi za zaščito in reševanje zabeležili vsaj dve nesreči pd sedme ure dalje, eno na Gorenjskem in drugo v Pomurju, kjer se je avto obrnil na streho.

Posnetke si lahko ogledate v galeriji.

"Na cestah so posipne in plužne skupine. Voznikom priporočamo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram," sporočajo s Prometno-informacijskega centra.

Največ težav na Kočevskem
Sneg največ preglavic povzroča na Kočevskem, Štajerskem in Notranjskem. Ceste sicer plužijo in posipajo, vendar so na več koncih kljub temu težave. "Na Celjskem to jutro skorajda povsod rahlo sneži. Ceste so mokre, na izpostavljenih delih tudi spolzke zato bodite za volanom še posebej previdni. Hitrost vožnje prilagodite razmeram na vozišču," sporoča tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin.

Sneg vse do večera
Danes naj bi snežilo ves dan, tudi po nižinah. V osrednji Sloveniji se je sneženje okrepilo okoli 7. ure zjutraj, dobro uro kasneje pa je že ponehalo. Čez dan bodo padavine najprej ponehale na vzhodu države in ob morju, zvečer pa tudi drugod.

Po podatkih Agencije za okolje bo na Primorskem popoldne začela pihati šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne pa od 0 do 5 stopinj Celzija.

V soboto bo na zahodu večinoma jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno; oblačnost bo prevladovala tudi v nedeljo.

Opozorilo
"Ob napovedi poledice moramo biti vozniki še desetkrat bolj oprezni kot takrat, ko je na cesti sneg," nam je pred časom dejal inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. Dodaja: "V primeru poledice se bomo pri isti hitrosti, pri kateri bi se na suhem ustavili v desetih metrih, ustavili šele po stotih metrih. Ljudje se tega ne zavedajo. Če peljemo v mestu 50 km/h, moramo ob napovedi ledu peljati pet km/h."

Če z vozila ne očistite snega in boste zaradi tega ogrožali promet, vam grozi 400 evrov kazni. 120 evrov vam grozi, če vas bodo ustavili policisti in ugotovili, da je vaš avtomobil poln snega, ledu, vode ali umazanije, ki bi se lahko raztresala z njega. Pravna oseba, samostojni podjetnik tvega kazen 1.200 evrov, podjetje pa štiri tisoč evrov, če vozil ne očistijo in ne zagotovijo varnosti za druge udeležence. Več v članku: Očistite sneg z avtomobilov.

Kaj če pride do zdrsa?
"Treba je umiriti avtomobil. Spustimo plin, in če imamo ročni menjalnik, pritisnemo sklopko. Če to ni dovolj in imamo vgrajen protiblokirni sistem ABS, do konca stisnemo zavoro. Če ABS-a nimamo, se moramo ustavljati precej bolj previdno, ker bo avtomobil ob blokadi koles še hitreje ušel nadzoru," pravi inštruktor varne vožnje Miran Kacin. Več: Da ne boste zleteli s ceste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.