Slovenija
20 ogledov

Snežilo je deset dni

odprto okno Shutterstock
Pretekla zima je bila toplejša od dolgoletnega povprečja, a je bilo tudi veliko število dni z izmerjeno minimalno temperaturo, so v poročilu zimske službe zapisali v Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji. Sneg je v zimski sezoni povprečno padal 10 dni, zaradi nizkih temperatur pa so ceste pogosto preventivno posipali.

V zimsko vzdrževanje avtocestnega sistema je bilo v sezoni 2011/2012 vključenih okoli 460 delavcev, ki so vzdrževali nekaj več kot 606 kilometrov avtocest in hitrih cest, 144 kilometrov priključkov, 21 kilometrov razcepov in 50 kilometrov servisnih poti, so v poročilu zapisali na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Dodali so, da so za prevoznost avtocest in hitrih cest skrbeli z 260 vozili.

Delavci so ceste plužili in posipali 94 dni, v povprečno 65 dneh na posamezno avtocestno bazo pa so ceste tudi preventivno posipali. V celotni sezoni so porabili nekaj manj kot 16 tisoč ton posipnih materialov, kar je 23.891 kilogramov soli na kilometer ceste, ki jo upravlja Dars. Zimska sezona 2010/2011 je bila po podatkih Darsa glede na porabo posipnih materialov sicer povprečna.

Kot so povedali, so jih porabili okoli 26 tisoč ton, leto prej pa so jih zaradi velikega števila snežnih dni potrebovali okoli 44.500 ton.

Temperature nižje od povprečja

Temperature zraka so bile povsod po državi nižje od dolgoletnega povprečja, zaradi česar so ceste večkrat preventivno posipali. "Plužne skupine so ponekod delale v povečanem številu, saj snežnih razmer drugače ni bilo mogoče obvladovati," so zapisali na Darsu.

Več o aktualnih podatkih vremena najdete na vreme.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.