Slovenija
47 ogledov

Deset evrov za zmenek na vremenski upravi

Pomanjkanje snega na smučišču Profimedias
Turistične agencije ponujajo snežno garancijo za okoli deset evrov na osebo. Ne pomešajte je z zavarovanjem rizika odpovedi, kjer pomanjkanje snega ni dovoljšen razlog za vrnitev kupnine.

Nekatere turistične agencije kupcem smučarskih turističnih aranžmajev proti doplačilu ponujajo možnost smučarske garancije.  "Za snežno garancijo se odloča večina 'pametih' strank, predvsem za termine v decembru," pojasnjuje Aljaž Lukman s turistične agencije S.K.I.F.U.N., ki ponuja tovrstno obliko zavarovanja. 

V primeru, da zaradi pomanjkanja snega izbrani smučarski center ne obratuje, vam v celoti povrnejo vplačana sredstva ali jih brez dodatnih stroškov prenesejo na novo rezervacijo. Vendar le, če smučišče v celoti ne obratuje. "Velja samo v primeru, da je smučarski center v celoti zaprt," pojasnjuje Lukman. "Merodajen je samo dokument, ki ga izda lastnik oziroma upravljalec smučišča." 

Snežna garancija za deset evrov

Pomanjkanje snega na smučišču | Avtor: Profimedias Profimedias
Cena snežne garancije se spreminja glede na termin in objekt, kjer se rezervira smučarski aranžma, v povprečju pa je potrebno vplačati okoli deset evrov na osebo. Po takšni ceni snežno garancijo ponujajo tudi turistične agencije, kot je Collegium Mondial Travel, ali Smučarsko društvo Novinar.

Agencije praviloma ne prevzemajo odgovornosti za zmanjšan obseg obratovanja smučarskih naprav v izbranem smučarskem centru, ki je posledica pomanjkanja snega ali drugih nepredvidenih okoliščin, povezanih z vremenom, naravnimi nesrečami ali tehničnimi ovirami. 

Prav tako vplačane kupnine v primeru pomanjkanja snega in neobratovanja smučišč ne vračajo, če potnik snežne garancije ne sklene. "Pri snežni garanciji gre predvsem zato, da v primeru odpovedi zaradi pomanjkanja snega stranke ne utrpijo finančne izgube, saj mnogi živijo v zmotnem prepričanju, da zavarovanje odpovedi turističnega aranžmaja, ki ga ponuja večina zavarovalnic, pokriva tudi odpoved zaradi pomanjkanja snega," poudarja Lukman in dodaja, da so snežno garancijo "na njihovo smolo in smolo potnikov že uveljavljali". 

Ne zanašajte se na ustna pojasnila

Na Zvezi potrošnikov Slovenije snežnih garancij še niso vzeli pod drobnogled, zato potrošnikom težko karkoli svetujejo. "Morebiti le to, da naj pred podpisom oz. doplačilom za takšno garancijo podrobno preverijo vsebino takšne pogodbe in se šele nato odločijo, ali je vsebinsko primerna in ustreza njihovim potrebam," pravi Jasmina Bevc Bahar iz ZPS in poudarja, naj se ne zanašajo na ustna pojasnila. 

Pomanjkanje snega na smučišču | Avtor: Profimedias Profimedias
Agencije običajno v splošnih pogojih potovanja zapišejo, koliko odstotkov cene mora plačati potnik, če odpove potovanje v določenem času pred odhodom. "Če ste potovanje odpovedali pravočasno, kar po navadi pomeni 1 do 2 meseca pred odhodom, lahko agencija zadrži le znesek za kritje administrativnih stroškov," pravijo na ZPS. 

V primeru, če do odpovedi pride v krajšem roku, ima agencija manj možnosti, da najde zamenjavo oz. je že imela nekatere stroške, povezane s potovanjem. "Zato lahko zadrži določen odstotek plačanega zneska, ki narašča v obratnem sorazmerju s številom dni, ki so ostali do odhoda," poudarjajo pri ZPS. "Odstotek cene, ki ga zahteva agencija, mora biti sorazmeren s časom, ki je ostal do odhoda, biti pa mora ekonomsko upravičen."

Zavarovanje rizika odpovedi

V primeru odstopa zaradi višje sile, kot je bolezen, nesreča ali smrt, slabo vreme pa sem ne šteje, lahko agencija zahteva le povračilo svojih dejanskih stroškov, ki pa so lahko zelo visoki (stroški že plačanih letalskih vozovnic, hotelov, itd.). "Prav zato je ob sklenitvi pogodbe pametno razmisliti o zavarovanju za primer odpovedi (t. i. riziko odpovedi), saj bo v tem primeru stroške odpovedi potovanja zaradi višje sile poravnala zavarovalnica," pravijo pri ZPS. Vremenskih pogojev, kot je pomanjkanje snega, to zavarovanje ne vključuje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.