Slovenija
53 ogledov

Snubci za banane na obisku

Slovenija 12.01.14, Gaspar Gaspar Misic, predsednik uprave Luke Koper in Izet Ra Suzana Kos
V Sodu primer banane označili za slabo korporativno prakso. Rastoder se pogaja z Rečani.

Po naših informacijah se bo danes na obisku pri Izetu Rastoderju v Ljubljani mudila uprava reškega pristanišča pod vodstvo predsednika Vedrana Devčića. Predstavniki tega hrvaškega pristanišča naj bi že v preteklosti Rastoderjevemu podjetju ponudili konkurenčnejše cene storitev kot v Kopru. Rastoder je pred časom ocenil, da se je položaj Luke Koper z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo pomembno spremenil in da bi se moralo koprsko pristanišče nehati obnašati monopolno.

Reka lahko prevzame vse

Predsednik uprave Devčić je sicer za reški Novi list potrdil, da so v stiku z Rastoderjem, ni pa želel odgovoriti na vprašanje, ali so na Reki res pripravljeni sponzorirati ljubljansko Olimpijo. Ta pogoj je ljubljanski trgovec postavil Luki Koper. Devčić je zatrdil le, da ima reško pristanišče dovolj prostora na terminalu za sadje, da bi sprejelo ves letni uvoz Rastoderjevega podjetja, to je okoli 16 milijonov škatel banan.

Sod ima pravilnik

Pri Slovenski odškodninski družbi (Sod) so na vprašanje, kako gledajo na pogojevanje raztovarjanja banan s sponzorstvom nogometnemu klubu, odgovorili: "Če informacije, ki smo jih zasledili v medijih, držijo, menimo, da gre pri zahtevi Rastoderjevega podjetja za slabo korporativno prakso." Naj bi pa družbe v državni lasti spoštovale njihova priporočila – med njimi transparentnost postopkov sklepanja poslov, ki zadevajo izdatke družbe, med katerimi so naročilo blaga in storitev, donatorstvo in sponzorstvo.

Drugače pri zasebnih

"Če bi šlo za dve zasebni podjetji, bi bil Rastoderjev dodatni pogoj vezave posla na sponzoriranje nekega lokalnega podjetja preprosto del pogodbene cene. Če bi lastniki pristanišča in podjetja Rastoder ocenili, da je cena primerna, bi bil posel čist," je pogojevanje komentiral ekonomist Anže Burger.

Po njegovem mnenju težava nastaja, ker je Luka Koper državno podjetje. "Vprašanje je, ali je ponujena cena minus stroški sponzoriranja nogometnega kluba (NK) še vedno ustrezna cena za Luko Koper. In drugič, ali je sponzoriranje NK Olimpija najprimernejše marketinško orodje za Luko, ali torej pristanišče na najcenejši način dosega cilje oglaševanja, izgrajevanja blagovne znamke in tako dalje," se sprašuje Burger in dodaja, da se mu zdi "instrumentalizacija državnega podjetja za izvajanje obskurne regionalne politike na področju nogometa tudi moralno sprevržena".

Komentarjev 23
  • ac-dc 16:01 17.januar 2014.

    Pustimo majmunom, da se dogovorijo po svoje.

  • slajan 15:40 17.januar 2014.

    Kako je bilo pa do sedaj?A je luka finančno podpirala nogometni klub, da je imela posel z Rastoderjem?Dvomim, da je Rastoder prišel na to idejo šele z Mišičem na krmilu luke.

  • filipina2 13:48 17.januar 2014.

    p.s. klobo,pozabu si sam sebi podeliti plus.očitno ti možgančki pešajo,nič čudnega...