Slovenija
20 ogledov

So hrvaškega talca obglavili?

Ugrabljen Hrvat ISIS
Pripadniki Islamske države trdijo, da so obglavili hrvaškega talca Tomislava Salopeka, ki so ga ugrabili v Egiptu.

Skrajneži skrajne sunitske organizacije Islamske države (IS) so danes objavili, da so obglavili v Egiptu ugrabljenega hrvaškega talca Tomislava Salopeka.

Salopeka so pripadniki IS ugrabili 22. julija v bližini Kaira, ko je bil na poti v službo. 30-letni Tomislav Salopek, oče dveh otrok,  je v Egiptu delal za multinacionalko CGG Veritas s sedežem v Parizu.

Ob fotografiji časopisni članki o Hrvaški

Fotografijo trupla domnevne žrtve so pripadniki egiptovske veje IS objavili na profilih džihadistov na Twitterju opremljeno s podpisom v arabščini: "Usmrtitev ujetnika iz Hrvaške - ki sodeluje v vojni proti Islamski državi - potem ko se je iztekel rok." Na fotografiji je obglavljeno truplo moškega v puščavi, ob robu fotografije pa sta tudi dva dela egiptovskih časopisnih člankov, ki govorita o podpori Hrvaške v boju proti terorizmu in ekstremizmu ter hrvaški podpori Kurdistanu. 

"Videli smo fotografije na spletu in trenutno zbiramo informacije. Če bomo dobili potrditev, da so trditve resnične, bomo sporočili," so objavili na egiptovskem notranjem ministrstvu. Potrditve, ali gre res za Salopeka, prav tako nimajo zaenkrat še na Hrvaškem.

Egiptovska veja Islamske države je 5. avgusta, dva tedna po ugrabitvi, objavila video posnetek, v katerem je Salopek, ki kleči v puščavi ob zamaskiranem moškem z nožem v roki in bere zahtevo ugrabiteljev, naj egiptovske oblasti izpustijo zapornice, povezane z Muslimansko bratovščino, sicer ga bodo usmrtili v 48 urah. Egipt se na zahtevo ni odzval.

Rok je potekel v petek, o njegovi usodi pa zatem vse do danes ni bilo znanega nič. Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer v soboto, potem ko se je v petek iz Egipta vrnila zunanja ministrica Vesna Pusić, sporočilo, da ga vlada z uporabo vseh možnih mehanizmov skuša osvoboditi, da pa zaradi občutljivosti razmer podrobnosti ne morejo objaviti.

Salopek je prvi tujec, ki so ga skrajneži IS ugrabili in sedaj po lastnih trditvah tudi usmrtili, odkar IS deluje v Egiptu.