Slovenija
300 ogledov

So mestne dereze res tako učinkovite, kot obljubljajo proizvajalci?

Mestne dereze ZPS
V kolikšni meri nas v resnici nevarnosti ubranijo tako imenovane mestne dereze? Na trgu najdemo več različnih vrst, Slovenci imamo tudi svojega proizvajalca mestnih derez.

V prihodnjih dneh vremenoslovci napovedujejo izredno hladna jutra, ceste in pločniki bodo zagotovo poledeneli. Da bi se ubranili nevarnosti pred zdrsi in padci, so potrošnikom na voljo tako imenovane mestne dereze. Proizvajalci obljubljajo, da nas bodo vsekakor ubranile pred padci.

Večno nezaupljivi Slovenci seveda dvomimo; je nekaj gume in žebljičkov dovolj, da nas bodo dereze obvarovale pred padci in poškodbami? Zveza potrošnikov Slovenije na svoji spletni strani opisuje lastnosti mestnih derez, ki se vsekakor razlikujejo od športnih, ki jih planinci uporabljajo na zasneženih planinah.

Glede na to, da je hoja z dodatki na podplatih v notranjosti stavb (če gremo v mestu po opravkih) težavnejša, so si proizvajalci izmislili takšne, da jih hitro in enostavno snamemo s podplatov, kar omogoča prožna guma, iz kakršne so te dereze sestavljene.

Posebne tudi za dame

Običajno prednji del derez zataknemo na konico čevlja, jih raztegnemo prek podplata in zavihamo okoli pete. Nekatere mestne dereze lahko na obutev še dodatno pritrdimo s prečnim paskom v predelu prstov. Postopek je praviloma dovolj enostaven, da jih "obujemo" kar stoje, le manj spretni in starejši se morajo pri tem usesti, a za natikanje običajno ne potrebujejo pomoči tretje osebe.

Na trgu so celo tako imenovane dereze za dame, ki si tudi v zimskih razmerah ne želijo odreči visokim petam. Kot piše na spletni strani ZPS, so izumitelji damam sicer naredili bolj slabo uslugo, saj je pri derezah, zasnovanih za obuvala z visoko peto, protidrsna površina le na blazinicah, kar pomeni, da bi morale ženske ves čas nošenja derez ves čas hoditi le po prstih.

Kupujemo jih glede na velikost čevlja

Mestne dereze so v primerjavi s športnimi sorodnicami precej manjše, so lahke in jih lahko prenašamo kar v torbici, tako kot dežnik v jesenskih dneh. Za preprečevanje zdrsov in padcev na poledenelih asfaltiranih površinah mestnih središč zadoščajo preprostejše izvedbe derez, ki imajo na predelu podplata manjše jeklene žebljičke ali kovinske spirale. Za hojo po neasfaltiranih površinah, za sprehode po parkih in po rekreacijskih poteh v okolici mesta pa je treba izbrati izvedbe s precej ostrejšimi protidrsnimi elementi (žebljički, kavlji, konice, tudi verige).

Mestne dereze za razliko od športnih, ki so univerzalne velikosti, kupujemo glede na velikost čevljev, ki jih nosimo, kar je razumljivo, če pomislimo na raztegljivosti gume. Priporočljivo je, da vzamemo obutev kar s seboj v trgovino, saj so dimenzije čevljev za različne namene (športna obutev, salonarji) pri isti velikostni številki precej različne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.