Slovenija
26 ogledov

So odkrili sledove življenja na Marsu?

Mars (Foto: iStock) Žurnal24 main
Znanstveniki so na Marsu našli skale, ki bi lahko vsebovale fosilizirane ostanke življenja.

Odkritje kaže, da je jarek na Marsu, kjer so našli kamnine, izjemno podoben regiji v Asvtraliji, kjer so našli ene najstarejših dokazov o življenju na Zemlji, piše BBC. Znanstveniki verjamejo, da bi se lahko enaki procesi, ki so ohranili ostanke na Zemlji, zgodili tudi na Marsu.

Skale, stare okoli štiri milijarde let, namreč vsebujejo karbonate, ki so jih raziskovalci dolgo iskali kot najbolj gotov dokaz, da je bilo na rdečem planetu nekoč možno življenje. V karbonat se namreč spremenijo različni organizmi, ko jih zasujejo kamnine, če se ne spremenijo v nafto.

Karbonat običajno nastane iz fosiliziranih ostankov školjk in kosti in omogoča vpogled v zgodnje življenje na Zemlji. Znanstveniki so tako s pomočjo infrardeče svetlobe skenirali skale na Marsu in nato še v Pilabari v Avstraliji. Kamnine tam so namreč posebne oblike, za katere strokovnjaki verjamejo, da jih je lahko oblikovalo le življenje in ne geološki procesi. Kamnine na Marsu pa so po sestavi zelo podobne tem skalam.

Ekipa, ki je skale odkrila, bo kmalu imela novo priložnost pobliže pogledati najdbo, saj se predel Nili Fossae, kjer so bile kamnine najdene, izpostavlja kot možno pristajališče nove Nasine misije na Mars.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.