Slovenija
75 ogledov

So organizatorji protestov Peče, Špehar, Pelko in Pigac?

Kangler PrtScr Facebook
Po anonimnem pismu, o katerem poročata Delo in Slovenske novice, naj bi bili organizatorji protestov v Mariboru Saša Pelko, Marko Pigac in Matej Špehar, začetni koordinator požigov radarjev v Mariboru pa Rok Peče, brat Saša Pečeta.

Marko Pigac, Rok Peče in Matej Špehar vpletenost zanikajo.

Glede Pelka anonimno pismo po navedbah obeh časopisov pravi, da je lastnik in direktor podjetja Mediasplet. Bil naj bi nekdanji član strank AS in pozneje Zares, na svetniških volitvah v Mariboru pa naj bi bil eden izmed elektorjev. "Volitev se je udeležil z majico z napisom Gotof je! v času, ko še nihče ni imel teh majic, saj so jih kasneje natisnili. Vsaj desetletje je znan in aktiven na slovenski internetni sceni. Je dober prijatelj spletnih koordinatorjev Marka Pigaca in Mateja Špeharja," pravi anonimka.

Pigac je po navedbah anonimnega pisma dolgoletni fotograf, ki deluje za različne medije. "Je lastnik spletnega portala Pigac.si, ki zagotavlja fotografski material, pripravlja posnetke in skrbi za informiranje novinarjev. Sodi med tiste, ki so zavajali, češ da so policiste napadale Viole. Njegova vloga je, da pripravlja fotomontaže in jih distribuira."

Špehar strokovnjak za Facebook

Za Špeharja pa pismo navaja, da je najbolj znan slovenski strokovnjak za Facebook. "Je bivši novinar Radia Hit in prijatelj Saša Pelka. Na zadnjih mariborskih demonstracijah je na spletni strani Livestream organiziral prenos demonstracij z mariborskega trga v živo," je zapisano.

Začetnik požigov naj bi bil Peče

Pismo še navaja, da je bil začetni koordinator požigov radarjev Rok Peče, operativno pa so jih "izvajali mariborski fantje, ki so nekoč posnemali ameriško različico oddaje JackAss".

Vsi zanikajo udeležbo

Pigac je v izjavi za javnost zapisal, da ni nikjer nikogar hujskal ali kakorkoli podpihoval h kaznivim dejanjem in da ne vodi spletne strane "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora". "Sem le fotoreporter, najboljši v svoji branži - prav tako veljam za tistega, ki ima ekskluzivne zgodbe iz Maribora - ki na svojem osebnem Facebook profilu realno poroča in javnost obvešča o stanju v Mariboru," je zapisal. Dodal je še, da ne želi, da se ga povezuje z Violami, in navedel, da se Viole kot organizirana navijaška skupina tudi po njihovih lastnih navedbah niso udeležile nobenih dosedanjih protestov.

Tudi mariborski mestni svetnik Rok Peče kategorično zanika, da bi imel karkoli s požigi radarjev. Kot pravi, ga žalosti, da sliši take stvari. "Vem, da sem trn v peti nekomu, nisem si pa mislil, da sem tako velik," je dejal.

Matej Špehar je na svoji spletni strani zapisal, da se je protestov udeležil kot novinar, prenos v živo pa je pripravil zato, ker je vedel, da "bo to zagotovo najbolj gledana stvar tega trenutka". Priznava, da pozna Pelka in Pigaca, a zanika, da bo imel kar koli z organizacijo protestov.

Pelko je v odzivu za STA zanikal svojo vpletenost v organizacijo protestov. Kot je dejal, pozna le dve osebi, ki se omenjata pri tem, majico z napisom Gotof je pa da je kupil že vsaj teden dni potem, ko se je ta slogan pojavil v javnosti.

Komentarjev 27
  • Žurnalček 18:03 01.december 2012.

    Kdor koli da so, zgleda, da ne vedo kako naprej . Žalostno , da imamo tako lokalno zabite organizatorje, ki pa so verjetno tudi že dobili plave mentorje , saj tko zaostali pa tudi ne morejo biti. Namesto , da ...prikaži veča bi jasno artikulirali zahteve na državnopolitičnem in sodnem področju , oni se spotikajo okoli sitnih ribic, ki jih nikjer ne bi bilo, da je politični sistem dober ! Pa dajte no Hribarjevi in Bučar mal pomagat !

  • Scott 03:38 01.december 2012.

    Režiser isti kot za Patrio,ko vidi,da ne bo šlo sproži veliki pok kot tudi v primeru Gospoda Krambergerja!Komunistični bolani um!

  • privat 20:51 29.november 2012.

    vsekakor tudi jaz sem podpornik štrajkov...kaj čem tak sem.!!..HOČEM ŽIVETI!! ali pa u štrajku umreti..druge ni! Petek ljubljana...vabljeni!