Slovenija
12712 ogledov

So se redarji res spravili na voznika rešilca?

Obvestilo o prekršku Boštjan Tacol
Voznik, ki je v ambulanto pripeljal pacienta, je dobil globo 40 evrov.

Na Facebooku se je razširil zapis, da je mariborski inšpektorat oglobil voznika reševalnega vozila. "Hvala gospod redar za kazen," je na Facebooku zapisal voznik vozila, ki je od mariborskih redarjev včeraj dobil obvestilo o prekršku s plačilom globe za napačno parkiranje. "Očitno vam tudi napisi na avtu, da gre za ZD in da se v njem verjetno prevažajo pacienti nič ne pomeni. Sigurno se nisem pripeljal v Lavričevo na kavico. Sram vas je lahko za takšno potezo in malo se zamislite nad svojim našopirjenim dejanjem."

V nadaljevanju piše, da ve, da je naredil prekršek ter da mora kazen poravnati iz svojega lastnega žepa v dobro pacienta. "Vi pa vseeno ne boste obogateli," dodaja v svojem zapisu na Facebooku. "Ne pozabite, morda ste mladi, polni energije ampak vedite vsak od nas bo enkrat rabil zdravstveno pomoč. Tudi jaz jo bom potreboval. Upam , da nas bodo tudi takrat reševalci pripeljali do vrat ambulante in s svojim denarjem plačali kazen zaradi takšnih vam podobnim." Dodaja, da upa, da bodo redarji o tej kazni dodatno premislili pred njegovim plačilom, za katerega ima rok osem dni, če je bila res potrebna in ustrezno odreagirali. 

Parkirna karitca | Avtor: MIRM MIRM
Brez ustrezne parkirne kartice

Na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Maribor poudarjajo, da ni šlo za voznika reševalnega vozila, prav tako vozilo ni imelo ustrezne parkirne kartice (na sliki levo). Pojasnjujejo, da zakon o pravilih cestnega prometa predvideva v 69. členu izjeme parkiranja na prostoru, kjer to ni dovoljeno, za zdravstvene delavce, delavce socialnih služb in delavce invalidskih organizacij, ki smejo ob obiskih oskrbovancev (bolnikov, ostarelih, onemoglih in invalidov) na domu zaradi nujnih in neodložljivih storitev, potrebnih za njihovo zdravje in življenje, za največ dve uri parkirati vozila na krajih, kjer to sicer ni dovoljeno, če tako parkirano vozilo ne ogroža ali ovira drugih udeležencev cestnega prometa. 

"Ob tem mora takšen upravičenec posedovati tudi ustrezno parkirno karto, ki jo določa 66. člen tega zakona in jo za čas parkiranja namestiti na vidno mesto v vozilu," poudarjajo pri MIRM.

Dodajajo, da je bilo kršitelju pojasnjeno, da iz situacije in dejstev, ki so bila znana redarju na terenu, ni bilo moč razbrati nič od tega, kar kršitelj navaja. "Redar je zaznal zgolj osebno, civilno vozilo, ki je nepravilno parkirano na pločniku oviralo pešce in promet, brez ustreznih oznak, da gre za reševalno vozilo, tudi potrebne parkirne karte ni bilo v vozilu," razlagajo pri MIRM. "Torej ničesar, kar bi redarju dalo vedeti, da gre za prevoz pacienta."

Kršitelju so po navedbah MIRM tudi pojasnili, da ima v ugovornem postopku možnost, da vsa ta njim do sedaj neznana dejstva navede, na osnovi katerih lahko potem prekrškovni organ zadevo preuči in o njej  tudi odloči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Pepe007 10:29 08.december 2017.

    Zaenkrat imamo izjavo na FB in odgovor redarstva, ki je korekten. Dvomim, da je bilo vozilo označeno in tudi če se je dalo slutiti, da je od reševalcev, da je bilo tako označeno, da je redarju jasno, da ima pravico ...prikaži več parkiranja. Sicer bomo kmalu imeli, da javni sektor lahko parkira povsod s službenimi vozili, namesto, da bi nam bili za zgled.

  • zdrej 21:25 07.december 2017.

    Tu je treba biti previden. Če bi bila slika, kako to vozilo izgleda, bi si mogoče lahko ustvaril mnenje. Če je to res navadno neoznačeno vozilo, potem redarstvo ni naredilo nič narobe. Če temu ni tako, pa ima tisti redar ...prikaži več pač napak ID10T. Ta članek kot tak je lahko velik populizem ali pa opis nesmiselne kazni. Iz članka se človek ne more odločiti.

  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 20:10 07.december 2017.

    Pacient bi po njihovem lahko umiral, ampak oni bi zahtevali parkirno karto!? Mislim, kdo je tu idiot? Zdaj se pa ven vlečejo kakor vedo in znajo! In še lažejo da ni bil zdravniški avtomobil; kaj pa je bilo potem!? Vesoljsko ...prikaži več plovilo? Raja ni neumna, če to mislite!!! Sram naj vas bo!!!...