Slovenija
16875 ogledov

So vas med epidemijo kaznovali? Denar vam morajo vrniti!

Policijska ura v Ljubljani Profimedia
Vsi, ki ste bili na tak način oglobljeni, lahko vložite izredno pravno sredstvo, da vam znesek povrnejo.

Država mora posamezniku, kaznovanemu na podlagi 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih, vrniti že plačano globo, so sporočili iz Pravne mreže za varstvo demokracije (PMVD). 

39. člen se sicer med drugim nanaša na omejitev gibanja in prepoved zbiranja. 

Oseba, ki so jo oglobili zato, ker v avtomobilu ni nosila maske, ali pa ni upoštevala policijske ure, je tako upravičena do vračila denarja. Zakon o nalezljivih boleznih namreč ne določa prekrška za kršitve, kar pomeni, da tudi izdana globa krši načelo zakonitosti. "Glob, ki so bile izdane na podlagi neustrezne pravne podlage, je bilo v dveh letih ogromno," pravijo v PMVD, a nadaljujejo, da čeprav sta tožilstvo in sodišče prepoznala, da je država s kaznovanjem na podlagi 39. člena ZNB ravnala narobe, mora vsak, ki je bil tako oglobljen, sam vložiti izredno pravno sredstvo, da bi dobil povrnjen znesek.

Zdaj pozivajo k temu, da se stanje sistemsko uredi. "Ni smiselno, da mora vsak vložiti izredno pravno sredstvo, saj nekateri za to nimajo znanja ali sredstev, hkrati pa s tem dodatno obremenjujemo sodišča."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 83
  • dani5 18:20 29.julij 2022.

    Saj to še lahko povrnejo, samo cepiva se pa ne da odstranit s telesa, ker se je prilepil na celice.

  • vzev 17:01 29.julij 2022.

    Pravično, bi bilo, da prejšnja vlada iz lastnega žepa povrne vse kazni in tudi odškodnino, ter sodne stroške. Zakaj bi to plačevali iz davkoplačevalskega denarja, če pa so že navadni laiki vedeli, da je to neustavno in nima nobenega pogoja za kaznovanje.

  • lily2 16:33 29.julij 2022.

    To pomeni,da se nam tudi moralnih pravil ni treba držat,ker je vse nezakonito?