Slovenija
22 ogledov

Sobotni dopoldan na Gursu

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano Saša Despot
Delovne sobote. Gneča v pisarnah Gursa ne pojenjava – kdor je naročen, a termina ne potrebuje, naj to sporoči.

Lastniki nepremičnin se lahko jutri odpravijo na geodetske uprave v Ljubljano na Cankarjevo cesto 1, v Kranj, Koper, Domžale in Maribor, tudi če niso naročeni. Za uvedbo delovnih sobot so se na Geodetski upravi RS (Gurs) odločili, "ker se število lastnikov, ki želijo urediti evidence o svoji lastnini, ne zmanjšuje". V katerih pisarnah bodo delali prihodnje sobote, pa bodo sporočali sproti.

Doslej se je na obisk Gursa naročilo skoraj 38.000 ljudi, dobra polovica jih še čaka na obravnavo. V tem tednu so se poleg zasedenih terminov v Cerknici, Kopru, Kranju, Litiji, Sežani, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Tolminu, Mariboru, Domžalah in Ljubljani vsi termini za naročanje zapolnili tudi v Radovljici in Logatcu. Zato na Gursu lastnike prosijo, naj jim sporočijo in sprostijo termin, če ga morda ne potrebujejo več.

Zgolj za informacije in pojasnila o podatkih z obvestil pa se lahko lastniki obrnejo tudi na 188 uslužbencev na informacijskih točkah na upravnih enotah, ki so bili v začetku tega tedna na izobraževanju na Gursu. ­

Ni treba vsega osebno

Podatke, ki so bili v register nepremičnin vneseni s popisom nepremičnin, lahko lastniki spremenijo sami na spletu. Po telefonu lahko uredijo vpis lastništva, če je ta že urejen v zemljiški knjigi ali je o tem vpisana plomba, da zadeva čaka na vpis. Prav tako lahko po telefonu naročijo obvestilo o informativnem izračunu davka, če vedo, da nepremičnine imajo, a obvestila zanje niso dobili.

Na Gurs pa bodo lastniki vsekakor morali, če želijo spremeniti lastništvo v bazi na podlagi pogodbe, spremeniti površine s skico prostorov in velikostjo ali dejansko rabo delov stavb s fotografijami.

Komentarjev 1
  • dragec 07:39 07.marec 2014.

    Gurs je pod določenim ministrstvom,naj odgovarja tudi minister