Slovenija
337 ogledov

Soča dobila svoj dan

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Slovenci povprečno porabimo 60 kubičnih metrov vode na leto. Premalo se zavedamo, da lahko onesnaženo okolje vpliva na reke. Mogoče bomo z dnevom Soče začeli razmišljati drugače.
Dan reke Soče bomo praznovali 15. oktobra, ki je obenem tudi rojstni datum Simona Gregorčiča.

Tudi letos je vodilna tema svetovnega dneva voda pomen vode kot naravnega vira, saj je čista voda bistvena za preživetje, zdravje ljudi in ekosistemov. V ospredju je tokrat problematika vode za mesta.

Svoj dan bo dobila Soča
Na letošnji svetovni dan voda bo svoj dan dobila tudi reka Soča. Na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave so lansko pomlad na pobudo Nadje Velušček in Anje Medved, avtoric filma o Soči in ljudeh ob njej z naslovom Trenutek reke, pripravili utemeljitev za razglasitev dneva reke Soče in jo poslali ministru za okolje.

"Ko smo naredile film in ga predstavljale, je ob tem kar spontano prišlo, da se moramo povezati. Ne zaradi visokoletečih idej, ampak zaradi Soče, ki je organizem in jo je treba gledati v celoti," nam je povedala Novogoričanka Anja Medved.

Soča je božanstvo.
Anja Medved

Bistvo praznovanja je po mnenju pobudnikov predvsem v vzpostavitvi poglobljenega odnosa s Sočo. Hkrati bo dan ponujal priložnost za predstavitev znanstvenih in raziskovalnih preučevanj njenih lastnosti ter umetniškega ustvarjanja, povezanega z reko in življenjem ob njej. Praznovanje bo posvečeno tudi ozaveščanju o pomenu varstva reke in izboljšanju sonaravnega stanja v prihodnosti.

Za turizem in čisto Sočo

Želimo, da bi se občinska politika usmerila v čistilne naprave.
Tatjana Humer, TIC Kobarid

Sočo varujejo tudi turistična društva, ki delijo zloženke in z informatorji na parkiriščih ozaveščajo turiste o varovanju narave.

"Ozaveščamo vse, da se nam pridružijo vsako leto pri čistilni akciji, in jih hkrati opozarjamo, da v reki ni dovoljeno kopanje živali, avtomobilov. Ko pridejo v turistični center, jih informiramo tudi glede parkiranja, saj se lahko parkira le na določenih mestih, in tako zadržujemo tudi promet izven kopalnega dela in dela, kjer so ribiči," nam je povedala Tatjana Humer iz Turistično-informacijskega centra Kobarid.  

Krasná si, bistra hči planin,
brdka v prirodni si lepoti,
ko ti prozornih globočin
nevihte temne srd ne moti,
krasna si, hči planin!
Simon Gregorčič, Soči

 

Bodo imeli dan Soče tudi Italijani
?
"Navajeni smo gledati Sočo do Gorice, Italijani pa prav tako. Obstajajo tako društva kot organizacije, ki si prizadevajo, da bi reko ohranili in da je skrajni čas, da se povežemo," nam je povedala Anja Medved.

Tako bo ministrstvo za okolje in prostor predlog posredovalo tudi v Italijo, saj bi tako lahko po besedah pobudnikov praznovanje pripomoglo k ustvarjanju sožitja vseh, ki živijo ob reki, med njenim izvirom in izlivom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.