Slovenija
17 ogledov

Socialni sporazum najprej partnerjem

Vlada Dejan Mijović
Vlada je na današnji seji potrdila izhodišča za socialni sporazum za obdobje med letoma 2012 in 2017.

V naslednjih dneh jih bo poslala socialnim partnerjem, nato pa predstavila javnosti. Izhodišča bodo podlaga za javno razpravo s socialnimi partnerji ter predstavniki upokojencev in mladih.

S socialnim sporazumom naj bi dosegli najširše možno soglasje o ciljih skupnega razvoja, nujnih korakih iz krize in rešitvah, ki vodijo k državi blaginje za vse, so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Drugačen pristop

Predsednik vlade Janez Janša je ob predstavitvi ministrske ekipe v državnem zboru tretjega februarja napovedal, da bo vlada partnerje pozvala, naj v prvi fazi nastopijo kot enakopraven predlagatelj vsebine. Spremeniti namreč želi dosedanji pristop k socialnemu dialogu, ko je vlada nekaj predlagala, socialni partnerji pa so k temu dajali pripombe.

Predstavniki delodajalcev in sindikatov sicer od decembra usklajujejo svoja izhodišča za nov socialni sporazum, ki bi ga posredovali vladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.