Slovenija
6217 ogledov

Sodba Janši: Plačati mora šest tisočakov odškodnine

Janez Janša
1/3
Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Šefa opozicije bodo hitri prsti drago stali.

Višje sodišče v Celju je zavrnilo pritožbo predsednika SDS Janeza Janše zoper sklep velenjskega okrajnega sodišča, s katerim je to zavrnilo Janšev predlog za vrnitev v prejšnje stanje. Sodba, po kateri mora Janša novinarki Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Eugeniji Carl zaradi žaljivega tvita plačati 6000 evrov odškodnine, je tako pravnomočna.

Da je sodba postala pravnomočna, je razvidno iz objave Eugenije Carl na družbenem omrežju Facebook.

Velenjsko okrajno sodišče je namreč že leta 2016 v pravdni zadevi razsodilo, da je bil Jenšev tvit žaljiv, ter mu naložilo plačilo 6000 evrov odškodnine. Pri tem je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.

Janša je nato želel doseči razveljavitev te sodbe ter na velenjsko okrajno sodišče vložil predlog za vrnitev v prejšnje stanje. Kot je zatrjeval, na tožbo ni odgovoril, ker sodnega pisanja v času poletnega dopusta ni prejel oz. mu ga vročevalec ni vročil. Če bi mu sodišče ugodilo, bi se sodba razveljavila in postopek bi se začel znova.

Eugenija Carl | Avtor: Mare Vavpotič Mare Vavpotič
A je Okrajno sodišče v Velenju julija lani takšen predlog zavrnilo, Janša pa je vložil pritožbo na Višje sodišče v Celju. To pa je sedaj pritožbo zoper sklep velenjskega sodišča zavrnilo.

Zaradi istega tvita je Janšo tožila tudi novinarka RTVS Mojca Šetinc Pašek. Tudi v tem primeru je velenjsko okrajno sodišče v zamudni sodbi ugodilo zahtevi po odškodnini v višini 6000 evrov, a je tudi v tej zadevi Janša zahteval vrnitev v prejšnje stanje. Okrajno sodišče je tudi ta predlog zavrnilo.

Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. V njem je sicer na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • borut08 13:28 28.marec 2018.

    Naj placa kriminalc,nihce ni nedotakljiv!

  • tudbognasvečnereši 20:22 27.marec 2018.

    Hvala ker ste zbrisali moj komentar, ki je bil v korist JJ, sedaj vsaj vem da rdečkarji ne pustite niti enega komentarja ki je proti Vam.Po vaše je vse kar je proti rdečkarjem, proti demokraciji ,ki pa je v udbomafijski ...prikaži več državi niti ni in je ne bo.

  • kapibara1 17:46 27.marec 2018.

    Za to rundo volitev, so pe še "nežni" na pram Janši. Vsj v čuzo ge ne morejo terat in še kaj drugege podtikat..