Slovenija
32 ogledov

"Sodba je padla, ne da bi se lahko branil"

Janez Janša Boštjan Tacol
Janša: Če pojasnila ne bodo zadovoljila sveta stranke, bom odstopil tudi kot predsednik vlade.

Janez Janša zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije ne namerava odstopiti. Kot pravi, da bi, če bi vse to držalo, ne smel biti na funkciji, je povedal v Odmevih na Televiziji Slovenija.

O tem je govoril tudi na včerajšnjem vrhu koalicije, kjer je predsednikom koalicijskih strank pojasnjeval poročilo, kljub temu, da ga je prebral le na internetu in o njem ni bil obveščen.

Svet stranke SDS bo po Janševih napovedih o očitkih razpravljal danes. "Ponudil jim bom odstop kot predsednik stranke. Če jih pojasnila ne bodo zadovoljila, bom odstopil tudi kot predsednik vlade," je sinoči povedal na nacionalni televiziji.

Zanikal je, da na očitke ni odgovarjal. "Poslal sem jim obsežno dokumentacijo, zato ne drži, da zadeve nisem pojasnil. O nekaterih stvareh, ki so v poročilu, sploh nisem bil vprašan. Sodba je padla, ne da bi se lahko branil," pravi Janša.

"Politika ni moja največja in edina ljubezen," pa je zaključil pogovor o tem, kaj bo, če bo zaradi očitkov moral odstopiti.

Kaj komisija v poročilu očita Janši:

Povzetek ugotovitev. Premoženje se je nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za vsaj 210 tisoč evrov; Imos je preplačal njegovo zemljišče v Trenti za sto tisoč evrov; izrazita tveganja korupcije in sum zlorabe položaja. Nadzor se nanaša na obdobje od februarja 2004 do maja lani.

Ni prijavil poroštva stranki SDS za posojilo v višini 500 tisoč evrov, poroštva družinskemu članu v višini 125 tisoč evrov, pologa 33 tisoč evrov gotovine leta 2005. Komisija ocenjuje, da je lažno navajal in ni poročal namenoma, saj je sicer redno poročal.

Luknja pri nakupu stanovanja. Janša je trdil, da sta z ženo vsak plačala pol (162.500 evrov), KPK je ugotovila, da je s kreditom poravnal le 130 tisoč evrov, 15 tisoč evrov je plačal njegov brat Rajko Janša, razliko pa založila žena. Iz česa je ženi vrnil 32.500 evrov in bratu 15 tisoč evrov, ni pojasnil, iz prometa na računu pa ni razvidno, da bi s tem denarjem razpolagal, prav tako ne, da bi ga bratu vrnil. Janša je KPK vlogo brata zamolčal, čeprav so ga o tem izrecno vprašali.

Desetkrat predrago prodal zemljišča v Trenti. Imos, ki mu je prodal stanovanje v Ljubljani, je za desetkrat ali za sto tisoč evrov preplačal Janševo parcelo v Trenti. Imos, ki je še vedno lastnik te parcele, je od sektorja države v času Janševe vlade prejel 69 milijonov evrov plačil.

Kredit za nakup hiše ostal nedotaknjen. Pet tisoč evrov are je plačal na roke, izvor gotovine naj bi bili prihranki širše družine. Za hišo je zamenjal stanovanje in doplačal 48 tisoč evrov. Na račun je prejel 49 tisoč evrov posojila, a je ta denar ostal nedotaknjen, 23.500 evrov je plačal z drugega računa, od kod je prišla razlika do 48 tisoč evrov (19.500 evrov), pa se Janša ni natančno spomnil.

Vse stroške plačuje žena. Janša s svojega računa ne plačuje nobenih rednih stroškov (elektrike, telefona, ogrevanja ...). Pojasnil je, da od leta 2006 te stroške plačuje žena, a je priložil le položnice iz let 2011 in 2012. Glede na to, da ima žena 1.800 evrov plače in 900 evrov posojila, komisija dvomi, da lahko plačuje od 250 do 800 evrov mesečnih stroškov. Junija 2011 in aprila lani ji je sicer nakazal skupaj 13 tisoč evrov, ni pa jasno, kako jih je plačevala pred junijem 2011. Poleg tega je Janša nekoč izjavil, da stanovanja v Ljubljani, ki ga je kupil leta 2005 in prodal leta 2011, ni nikoli do konca opremil, ker je v njem živel sam.

Lagal je o vrednosti avta. Janša je KPK prijavil, da ima volva XC70 (preden ga je kupil, je bil registriran en dan), vrednega 14.500 evrov. V resnici je zanj plačal 46 tisoč evrov. Prav tako je trdil, da je plačal prek transakcijskega računa, s katerega je sicer res nakazal 17.500 evrov, 28.500 evrov pa je bilo plačanih z gotovino na blagajni podjetja, kar se je Janša spomnil šele, ko ga je komisija soočila s tem dejstvom. Del denarja naj bi si izposodil, del pa naj bi bili prihranki; pozneje se je spomnil, da so denar dali starši kot kompenzacijo za pomoč pri obnovi hiše. Prav tako ni jasno, od kod denar za zavarovanje avta (skupaj 17.780 evrov). Ni namreč ne nakazil ne ustreznih dvigov gotovine.

Potovanja brez stroškov. Za potovanja na Mauritius, v Dominikansko republiko, Grčijo, Južnoafriško republiko in na Švedsko ni pojasnjen način plačila in izvor denarja za vozovnice, nočitve in prehrano.

Kdo plačuje tožbe. Ni jasno, kdo je Janši plačal dve sodni taksi v višini več kot 18 tisoč evrov, saj niso bile plačane s transakcijskega računa, prav tako ni bilo ustreznih dvigov gotovine. Za takso v višini 12 tisoč evrov, kar je bilo leta 2009 pol vseh njegovih neto prihodkov, se Janša ni spomnil, od kod mu denar, manjšo vsoto naj bi mu posodil brat.

Komentarjev 34
  • Merkava4 16:16 11.januar 2013.

    Kva ste tle gor sami mentalno moteni???? Uriah Heep - pri tebi je obisk psihiatra že skoraj nujen....nekdo napiše - pretepanje Urše, samomori, klinike v Avstraliji, mrtev otrok, patrija od katere ni znakov niti za en cent?? in ga tudi ...prikaži več ne bo, orožje, ki je še vse v skladiščih SV... in vsi to vzamejo zdravo za gotovo..pa ne morem verjet, keri debili...Zbiriki idijotov svetujem: jemljite kontracepcijo - če vas s takimi nategujejo, boste slej ko prej noseči....

  • anastasia 11:40 10.januar 2013.

    ......... ali Patrije v nočeh.........

  • anastasia 11:39 10.januar 2013.

    Pridni!