Slovenija
24 ogledov

Sodeč po prvih odzivih utegne NSi zbrati podpise za interpelacijo Kolar Celarčeve

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Poslancem NSi bo kot kaže uspelo zbrati potrebnih deset poslanskih podpisov za interpelacijo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Podpise so napovedali nekateri nepovezani poslanci, do njenega dela pa so kritični tudi v drugih poslanskih skupinah, celo koalicijskih.

Da bosta prispevala podpise pod interpelacijo, sta poleg poslancev NSi doslej zatrdila še nepovezani poslanec Andrej Čuš in vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Kot je pojasnil Čuš, bo to storil "zaradi nedela, čakalnih dob v zdravstvu, neobvladovanja resorja in zamud pri gradnji urgentnega centra Ptuj".

Dobovšek: Njeni predlogi nas vračajo 30 let nazaj

Dobovšek pa je navedel, da dosedanji predlogi ministrice vračajo zdravstvo 30 let v preteklost. "Čakalne vrste se daljšajo, kadrovanje je netransparentno, ni obljubljenih predlogov zdravstvenih reform, kadri bežijo v tujino," pravi Dobovšek, ki  izpostavlja tudi porušenosebojno zaupanje med ministrico in zdravniško zbornico. "Pretekli sta dve leti praznih obljub in izgubljenih priložnosti," je še poudaril Dobovšek.

Nepovezani poslanec Zvonko Lah bo podpis pod interpelacijo verjetno prispeval, a da mora še videti vsebino. V stranki Zavezništvo, ki ima dve poslanki, bodo odločitev sprejeli v prihodnjih dneh. Sicer pa predsednica stranke in poslanka Alenka Bratušek z delom Kolar Celarčeve ni zadovoljna.

Zelo so do ministričinega dela kritični tudi v SDS. Kot pravi predstavnik stike z javnostjo Miro Petek, so pričakovali in še vedno pričakujejo, da bo odstopila sama oz. da jo bo odstavil premier Miro Cerar.

Do ministrice kritični tudi v koaliciji

Da bo z ministrico treba opraviti pogovor o razmerah v zdravstvu, so se sicer na torkovem vrhu strinjali tudi koalicijski partnerji. O njenih načrtih naj bi se pogovorili v naslednjih desetih dneh. Prvak DeSUS Karl Erjavec, pričakuje, da bo ministrica kmalu vložila zakonodajne predloge in pospešila aktivnosti, ki po njegovih ocenah potekajo prepočasi.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je pojasnila, da v zakonodajni postopek prihaja obravnava temeljnih zdravstvenih zakonov, od ministrice pa pričakujejo pojasnila, kako bodo spremembe odpravljale težave v javnem zdravstvu. Prvak SD Dejan Židan pa je med prihodnjimi prioritetami izpostavil nadaljnjo gospodarsko rast in urgentno zmanjšanje čakalnih dob v zdravstvu.

V NSi predlog besedila interpelacije o delu ministrice za zdravje še pripravljajo in ga bodo v kratkem poslali poslanskim skupinam s povabilom k podpori. V NSi so prepričani, da bodo zbrali potrebnih 10 podpisov za vložitev interpelacije. Interpelacijo bodo vložili v začetku prihodnjega tedna.

Čakalne dobe se še podaljšujejo

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v torek za POP TV ponovil oceno, da je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu izredno kritično. Ministrica po njegovih besedah v dveh letih svojega mandata ni spreminjala stvari in zato so se v NSi odločili za interpelacijo. "Čakalne vrste se v njenem mandatu ne skrajšujejo, ampak se podaljšujejo in ljudje zaradi tega izgubljajo potrpljenje," je dejal poudaril Vrtovec. Med razlogi za interpelacijo pa je navedel tudi pomanjkanje dialoga s socialnimi partnerji in drugimi deležniki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 18:09 31.avgust 2016.

    a je milojka že oplela ? mislim svoj vrtiček

  • valerijakregar 16:07 31.avgust 2016.

    zanimivo. znani 90-letni lobist se še nikdar ni pritožil nad pomanjkanjem denarja v zdravstvu........za provizije ga oĆitno ne zmanjkuje, ga pa za zamenjavo pos*anih jogijev , adaptacij, vlaganj..............

  • valerijakregar 16:01 31.avgust 2016.

    JAVNO ZDRAVSTVO :glavnega šuštarja KC, ki je uspel pridelati v svojem kratkem mandatu že 12 MIO € IZGUBE ( !!!!!!!! ) , MINISTRANTKINA IZBIRA (!), še niso menjali !!!bomo mi pokrili !!!!!!!!!"doktor" za Renejeve nogice še ...prikaži več vedno mirno spi na svojih zlatih palicah - zaposlil ga ne bi noben koncesionar !!!!!!!!!!!!!!!!!100 k€ provizij ( v enem kosu !!) znanemu zdravniku , ne bo nikoli dočakalo epiloga...............................................................TO JE VAŠE JAVNO ZDRAVSTVO MINISTRANTKA, VAŠA IZBIRA !da o 90 - letnem lobistu, ne izgubljam besed !!!!provizije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!