Slovenija
15198 ogledov

Sodišče: Golobova vlada ravnala oblastno in brez pravne podlage

Robert Golob Profimedia Robert Golob.
Vladna agencija pogorela na sodišču, denar mora vrniti z zamudnimi obrestmi

Upravno sodišče je odločilo, da mora država izplačati vse zamrznjene pomoči hčerinski družbi SIJ z zamudnimi obrestmi, poročajo Finance.

Družba SIJ, ki jo vodi Tibor Šimonka, je izplačala dividende, čeprav so hčerinske družbe prejele pomoč zaradi visokih cen energentov. A take prepovedi ni bilo v zakonu, kar je izrecno priznal in pojasnil celo gospodarski minister Matjaž Han.

A prav Han je po viharju, ki ga je povzročila javna objava izplačila 5,8 milijona evrov dividend, hčerinske družbe SIJ Acroni in SIJ Metal Ravne ter invalidsko podjetje SIJ ZIP center ter obrambno podjetje SIJ Ravne Systems pozval, naj vrnejo pomoč, agencija SPIRIT pa je zamrznila izplačila pomoči, ki še niso bile izplačane. 

SIJ je zdaj na sodišču zmagal, SPIRIT mora družbi SIJ Ravne Systems plačati okrog 33 tisoč evrov in zamudne obresti. Sodba še ni pravnomočna, je pa šokantno razkritje, kako samovoljno in brez pravne podlage je ravnala država oziroma njena agencija SPIRIT. 

Furs: To ni skladno s pravili 

Vlada je sredi junija celo sprejela sklep, s katerim je naložila Fursu, naj čim prej izterja neupravičeno prejete pomoči, a je Furs takoj povedal, da to ni po pravilih. Furs bi izterjavo opravil, če bi SPIRIT izdal odločbo o vračilu sredstev, česar pa ta ni storil, saj za to ni pravne podlage.

Sodišče je ugotovilo, da je bila zamrznitev izplačil pomoči nezakonito ravnanje, obvestilo o zamrznitvi izplačil ni imelo sestavin upravnega akte in se nanj ni bilo mogoče pritožiti, SPIRIT se je skliceval na člen, ki sploh ne omogoča zadržanja izplačila.

"Ravnanje zadržanja izplačil je bilo izvedeno kot oblastno, enostransko ravnanje in brez pravne podlage, saj se je z njim poseglo oziroma odvzelo že pridobljeno pravico do izplačil finančne državne pomoči brez ustreznega pravnega akta in postopka, ki bi stranki omogočil ustrezno pravno varstvo, še pred dokončnostjo odločitve," je zapisalo sodišče.

"Upravno sodišče Republike Slovenije, oddelek v Mariboru, je odločilo, da mora SPIRIT skupaj z zamudnimi obrestmi izplačati že odobreno finančno pomoč. Razsodilo je, da SPIRIT ni sledil zakonski ureditvi, kršil temeljne pravice, zagotovljene z Ustavo RS, in z ničemer ni pojasnil razlogov za takšno ravnanje, prav tako je ugotovilo, da takšno ravnanje predstavlja zlorabo oblasti, izkoriščanje položaja nadrejenosti organa nad položajem stranke ter prekomerno rabo oblasti," so sporočili iz SIJ. 

Sodbo v enaki zadevi čakajo še tri druge hčerinske družbe SIJ, kjer bodo zneski precej višji. Nakazanih je bilo za 2,4 milijona evrov pomoči, država pa bi morala izplačati še 5,6 milijona plus zamudne obresti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Avatar karjola
    karjola 06:31 06.marec 2024.

    Kdaj bo pa SDS vrnu vse kar je pokradel?? Recimo denar za maske ki jih nikdar ni bilo?

  • Toma 21:51 05.marec 2024.

    Saj je Svoboda! Kakšna pravna podlaga neki?!

  • optimist11 20:39 05.marec 2024.

    12,5 % zamudne obresti. Če hočem jaz koga tožit za nepravočasno izvedeno delo so pa 0,004% .