Slovenija
8278 ogledov

Sodišče: Gorščakovo so razrešili nezakonito!

Uroš Urbanija Ukom
Gorščakova je vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožičeve, kar je Grah Whatmough zanikal.

Delovno in socialno sodišče je po poročanju medijev ugodilo pritožbi nekdanje direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak zoper odločitev generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreja Graha Whatmougha, ki jo je lani poleti razrešil s tega položaja. Informacijo je Gorščakova potrdila za več medijev.

Grah Whatmough je junija na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani pojasnil, da je bila Gorščakova 20. avgusta lani razrešena zaradi neizvrševanja njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt TVS za leto 2019, pri čemer ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Nenazadnje ji je očital, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Razrešitev kot sankcija?

Gorščakova je vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožičeve, kar je Grah Whatmough zanikal. Na opozorilo Gorščakove, da ji je pripravo akcijskega načrta za večjo gledanost televizijskih programov naročil v času letnih dopustov, pa je odgovoril, da je znano, kdo jo v času odsotnosti nadomešča.

Kadunc je sicer kot priča poudaril, da so očitki o prekoračenju finančnega načrta televizije za leto 2019 brez njegovega soglasja "deplasirani". Zagotovil je, da je bil seznanjen z vsemi spremembami in je tudi soglašal z njimi.

Gre za prvostopenjsko sodbo, saj se lahko vodstvo RTVS nanjo pritoži, do odločitve višjega sodišča pa bo javno televizijo še naprej vodil Uroš Urbanija, piše Reporter.

RTVS je na prošnjo STA za komentar sodbe odgovorila, da je še niso prejeli. "Ko jo bomo prejeli, jo bomo proučili in glede nadaljnjih korakov podali izjavo," so dodali na službi za komuniciranje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Matjaž Kotnik 22:22 01.september 2022.

    Ti ,N.Š. a pa si ti res čist, čist v glavo.? Tebi bi res pasale ene tri zaušnice okoli perov, da bi končno nehal pisati o zaušnicah. Predvsem se nikomur, posebaj pa še odraslim to ne pritiče. Morda misliš, da ...prikaži večda si frajer, po moje si bolj prikrajšan za manire in leposlovje.

  • Toni 19:27 01.september 2022.

    lojs, čas je, da vzameš zdravila. Urbanija in banda pa naj gredo v tunel SDS! Fuj!

  • lojs 19:08 01.september 2022.

    a res to koga zanima? rtv naj prevzame 8marec, jenul in jarc in potem bo vse v najlepšem redu, razen, da bo še vedno obvezno plačevanje naročnine

Sorodne novice