Slovenija
80 ogledov

Sodišče je ponudilo, da priznata izdajo

Anuđka Delič Anže Petkovšek
Novinarka in bivši šef obveščevalne agencije zanikata, da bi izdajala.

Anuški Delić, novinarki časopisa Delo bodo predvidoma v začetku decembra začeli soditi zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova). Danes so ji na ljubljanskem okrajnem sodišču, kjer vodijo postopek proti njej, ponudili naj sama prizna krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodi o kazni.

A Delićeva krivde ne priznava, saj že vsekozi poudarja, da je objavila le podatke, za katere je ocenila, da bi jih državljanom morali razkriti. Delićeva je med drugim razkrila domnevne povezave neonacistične skupine Blood & Honour z opozicijsko Slovensko demokratsko stranko (SDS), ki naj bi jih zaznali in spremljali tudi agenti Sove.

Tudi Selan ne priznava krivde

Zato se bo moral na sodišču skupaj z Delićevo zagovarjati tudi nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan, ki naj bi Delićevi podatke posredoval oziroma ni ukrepal zoper njo, ko je Delićeva te tajne oziroma strogo zaupne podatke objavila, kar mu očita tožilstvo. A tudi Selan vse to zanika in krivde ne priznava. Celo nasprotno, prepričan je, da bo vse očitke zlahka zavrnil.

Tožilstvo je sodišču že predlagalo naj sodni proces proti Delićevi in Selanu vsaj delno zapre za javnost. Vsaj tedaj, ko bodo zasliševali priče, ki razpolagajo oziroma bi navajale določene zaupne, tajne podatke o postopkih, ki jih vodi Sova oziroma, ko bodo pregledovali dokumente, ki so prav tako zaščiteni s stopnjo tajnosti. Zagovornik Emil Zakonjšek pa se pri tem zavzema zato, da vsi ti dokumenti raje postali javni. Sodišče pa mora do konca novembra, ko bosta morala Delićeva in Selan na sodišče, od Sove pridobiti tudi odvezo molčečnosti, torej dovoljenje, da kot bivši šef lahko razkrije določene tajne podatke Sove. Selan namreč že napoveduje, da se bo na sodišču zagovarjal.
 

Obsojenih že nekaj novinarjev

Zaradi kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov je bilo po naših informacijah doslej obsojenih že nekaj novinarjev, celo pravnomočno. Prav tako zaradi kaznivih dejanj kršitve tajnosti postopka in zlorabe osebnih podatkov. Pri čemer so nekateri izmed njih kazni že odslužili oziroma odplačali.
Koliko teh postopkov zaradi teh dejanj se zoper različne novinarje vodi oziroma koliko postopkov je bilo doslej že začetih ali zaključenih zoper novinarje sicer ni jasno. Niti policija in niti tožilstva ter sodišča domnevnih storilcev teh kaznivih dejanj namreč (razumljivo) v svojih statistikah ne beležijo, vodijo posebej po poklicih.
 
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) pa si zdaj prizadeva, da bi veljavni kazenski zakonik spremenili tako, da ne bi bilo dovoljeno kazensko preganjati novinarja, ki določeni tajni podatke razkrije v javnem interesu.

 

Komentarjev 1
  • maresem 17:11 15.oktober 2014.

    Pa kdo tukaj koga ščiti?Edino pravilno, da se je to razkrilo, če je res. In očitno je. Se pravi, d aso spet zaščitene podzemne barabe in kriminalci.