Slovenija
31 ogledov

Sodišče je že petkrat reklo ne

slovenija 14.11.13. brane gorse, stecajni upravitelj, foto: natasa cepar  Nataša Čepar
Varščina. Država noče Goršetovega milijona.

Suspendirani stečajni upravitelj Brane Gorše, ki mu na koprskem sodišču sodijo zaradi domnevne poslovne goljufije in pranja denarja, bo vsaj še do začetka marca ostal v priporu.

Sodišče noče milijona

Gorše je sicer državi od poletja do decembra že petkrat ponudil od najmanj pol do največ milijon evrov varščine, da bi ga sodišče izpustilo na svobodo.

Nazadnje je sodišče Goršetovo ponudbo zavrnilo 2. januarja in mu namesto izpusta domov podaljšalo pripor za še dva meseca. "V sklepu, s katerim je podaljšalo pripor, ni v ničemer obrazložilo, zakaj ponujena varščina ni primerna. Pravzaprav sodišče do zdaj še nikoli ni obrazložilo, zakaj je vsakič zavrnilo ponujeno varščino. V zadnjem sklepu piše le, da se pripor za obdolženega Goršeta podaljša zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti," poudarja Goršetov zagovornik Mitja Jelenič Novak.

Gorše bi enako prakso

Na sodišču tudi nam še niso pojasnili, zakaj so prepričani, da bi Gorše pobegnil iz države ali nadaljeval kazniva dejanja, če bi ga spustili na svobodo. Jelenič Novak pa je prepričan, da je sodišče Goršeta ocenilo napačno. "Obdolženi nima tujega državljanstva niti bivališča v tujini. Pričakujemo pa, da bi vsa sodišča v državi podobne primere oziroma podobne ponudbe varščin obravnavala vsaj podobno, če že ne enako, ne pa da v enem primeru varščino sprejmejo, v drugem, podobnem pa ne," dodaja Jelenič Novak.

 

 

Komentarjev 6
  • čivava999 17:25 07.januar 2014.

    Morda, če bi bolje spremljal zadevo, bi vedel, da se lahko da za varščino tudi nepremičnine, kar je bilo tudi storjeno v tem primeru.Ampak mi ni treba verjeti, ker nism medij, kaj pa jaz vem...http://www.brane-gorse.com/sl

  • zvone123 14:56 07.januar 2014.

    primitivci

  • smoljo 13:45 07.januar 2014.

    prvo mu naj zaplenejo vse premozenje,njemu ženi,otrokom,pol pa naj plača miljon.