Slovenija
28 ogledov

"Sodišče lahko vladi naloži, da čas stavke plača"

Branimir Štrukelj Boštjan Tacol
V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) se je delež tistih, ki bodo 18. aprila stavkali, še povečal, in sicer na skoraj 93,5 odstotka, je povedal glavni tajnik sindikata Štrukelj.

Združenih 24 sindikatov javnega sektorja je nadaljevalo pogovore o stavki, ki je vse bolj verjetna, saj dogovora med sindikati in vlado ni. Največ razhajanj je sicer še vedno pri plačah in izplačilu regresa. "Za stavko se jih je v vzgoji in izobraževanju odločilo 38.650 oz. 93,49 odstotka, proti pa 2691 oz. 6,51 odstotka," je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj dejal po seji glavnega stavkovnega odbora. V kulturi se jih je za stavko odločilo 839 ali 88,88 odstotka, le 11 odstotkov proti, v znanosti pa se je za stavko odločilo 1319 zaposlenih ali 85,7 odstotka," je dodal. Kot je povedal, v prvi vrsti nasprotujejo spremenjenim normativom in standardom. "Problem plač je za vprašanjem normativov in standardov," je pojasnil.

"Sodišče lahko vladi naloži, da čas stavke plača"

Premier Janez Janša je sicer v sredo dejal, da za stavko ni formalnih razlogov, zato je država ne bo plačala. Proti temu je Štrukelj dejal, da bo o tem odločalo sodišče. "Zaenkrat so veje oblasti deljene - izvršilna veja oblasti ne more odločati, ali bo stavka plačana ali ne. O tem bo odločalo sodišče," je poudaril in dodal, da če delodajalec krši kolektivno pogodbo in druge dogovore, lahko namreč sodišče naloži delodajalcu, da nosi stroške stavke. Opozoril je, da pri napovedani stavki ne gre za dodatne privilegije, ampak "za stavko, ki brani socialno državo in želi preprečiti, da ljudi ne bi odpuščali".

Komentarjev 3
  • zdrej 10:03 24.april 2012.

    Sindikati pri vsaki vladi učitelje spravite v stavko! Vaše zahteve so dostikrat nerazumno velike, niste pripravljeni popoustiti za realno vrednost, koliko se je dejansko znižal standard zaradi krize. So pa informacije da na račun funkcij v sindikatu določeni ljudje živijo ...prikaži več kar zelo lepo življenje. Kako naj potem oni vidijo realnost, če pa jim jo zakrivajo oblaki, v katerih živijo?

  • sonejigary 16:14 12.april 2012.

    urca teče in nič ne reče...dokler ne bo tvoja odbila te bo čakala božja šiba ! sam sem v javnem sektorju, ampak vseeno: ŠTRUKELJ ODJEBI !

  • punca05 07:47 12.april 2012.

    miško, pomoje boš sam ostal...učitelji (vsaj nekateri) že prihajajo k pameti. Vedo da s takim arogantnim obnašanjem in zavračanjem prav vseh predlogov ne moreš uspeti. Bije ti urca, tika, tak