Slovenija
215 ogledov

Sodišče odločilo v prvi zadevi "švicarski frank"

Frank Profimedias
Okrožno sodišče v Mariboru je izdalo prvo sodbo v primeru "švicarski frank" v Sloveniji. V zadevi Čeh proti NKBM je sodnik zahtevek družine Čeh zavrnil.

Po mnenju odvetnika družine Čeh, Roberta Preiningerja, gre za očitno pomanjkljivo argumentirano sodbo, ki ne vsebuje niti razlogov o odločilnih dejstvih, pristop sodnika pa vsekakor odstopa od običajnih metod sodnega dela. Tožeče stranke se bodo zoper sodbo pritožile.  

V Združenju Frank so nad odločitvijo sodišča razočarani: "Žal se je takšna odločitev nakazovala že skozi celoten sodni proces, saj je bilo jasno videti, da je sodnik sprejel odločitev že pred izvedbo dokazov. Po našem mnenju gre za nepošteno in nepravično sojenje. Zato od Višjega sodišča v Mariboru pričakujemo hitro in pravično odločitev, ki bo temeljila na temeljiti in nepristranski presoji argumentov in dokazov." 

"Gre za popolnoma pomanjkljivo argumentirano sodbo, ki ne vsebuje niti odločilnih dejstev," sojenje komentira Aleš Majcenovič, predsednik Združenja Frank. 

"NKBM ustrahuje posojilojemalce"

V zadevi Čeh gre sicer za zelo visok znesek posojila, pojasnjuje Majcenovič: "To je družina, kjer je sin kupoval nepremičnino in vzel dvesto tisoč frankov kredita, pomagal mu je oče s sto tisoč franki posojila, mama pa je zastavila nepremičnino. Sodnik je šel v sodbi tako daleč, da je v sodbi zapisal, da sta bila oče in mama ustrezno seznanjena s tveganjem, ker sta želela sinu pomagati."

V združenju pa se ne bojijo, da bi to postal precedenčni primer. "Zasledil sem že, da to poudarja NKBM, ampak gre za poskus zastraševanja ostalih razočaranih kreditojemalcev, ki so že ali pa še bodo vložili tožbe. To je le njihov manever," je prepričan vodja Franka. 

Na sodišču je trenutno med 60 in 70 primerov, ko kreditojemalci tožijo banke zaradi posojil v švicarskih frankih. 

V Združenju Frank poudarjajo, da bodo še naprej neomajno borili za vzpostavitev nadzora nad bančnim sistemom v naši državi in da bodo za to uporabili vsa zakonita sredstva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Ronald Reagan 07:16 11.maj 2016.

    Tako naredi vsak razumen človek...

  • Ronald Reagan 07:15 11.maj 2016.

    Butl zagamani...kaj ti misliš, da jem jaz kredit vzel zaradi luksuza in ker bi ga pač rad imel???Valjda sem ga zaradi nuje vzel...nisem pa špekuliral...

  • mirac 21:24 10.maj 2016.

    Se strinjam s sodiščem. Kredit vzameš v valuti, v kateri tudi prejemaš plačo (dohodke). Tu ni treba nič več debatirat.