Slovenija
44 ogledov

Sodišče zavrnilo Dimičevo

(Foto: Žurnal) Žurnal24 main
Zdaj je uradno. Ustavno sodišče je zavrnilo predlog Simone Dimic in njene odvetniške pisarne, naj zadrži izvajanje spornih členov zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Protikorupcijska komisija odločitev pozdravlja
Komisija za preprečevanje korupcije odločitev sodišča pozdravlja, saj je s tem, kot so navedli v odgovoru, ''ustavno sodišče pritrdilo našemu stališču, da ne obstaja nevarnost nastanka nepopravljivih posegov v človekove pravice Simone Dimic ali oseb, ki bi jih komisija vabila na svoje seje v zvezi z zadevami, ki jih obravnava''.

Ustavno sodišče bo o dopustnosti vloge Simone Dimic in njenih pooblaščencev ter o ustavnosti izpodbijanih določb protikorupcijske zakonodaje še odločalo. ''Smo prvi, ki imamo interes, da je zakonodaja, na podlagi katere delujemo, skladna z ustavo, jasna in nedvoumna. Ne pišemo je sami, smo jo pa dolžni izvrševati v duhu zakona, ki nam daje mandat omejevanja korupcije in krepitve integritete v Republiki Sloveniji. Omenjena odločitev ustavnega sodišča je pomembna, ker komisiji omogoča, da svoje pristojnosti do končne odločitve sodišča izvaja naprej. V skladu z ustavo in zakoni ter z vsem dolžnim spoštovanjem osebnosti in dostojanstva oseb, ki so predmet naših postopkov. Vendar tudi dosledno in odločno,'' so v protikorupcijski komisiji še zapisali v sporočilu.

Zadeva ni prednostna
Po poročanju pozareport.si je ustavno sodišče na seji 22. novembra zavrnilo pobudo Simone Dimic, ki jo zastopa Odvetniška družba Čeferin d.o.o. Ob tem je za spletni portal generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan pojasnil, da so "odločitve ustavnega sodišča javne takoj, ko so odpravljene udeležencem v postopku. Pri tem želim pripomniti, da je zadeva obravnavana skladno z ustaljeno prakso in v predvidenih rokih in da je ustavno sodišče odločilo le o predlaganem zadržanju izvrševanja zakonskih določb. Zadeva ni opredeljena kot prednostna, zato bo o njej ustavno sodišče odločalo po vrstnem redu prispelih zadev kot o vseh ostalih tovrstnih vlogah."

Kot smo na zurnal24.si že poročali, bi Simona Dimic morala biti v sredo zaslišana pred Komisijo za preprečevanje korupcije, a na zaslišanje ni prišla. V skladu z dogovorom z odvetnikom Petrom Čeferinom se zaslišanja ni udeležila, so pa iz odvetniške družbe Čeferin komisiji poslali dopis, v katerem jih obveščajo o vloženem predlogu za ustavno presojo zaradi postopanja komisije do Simone Dimic. Kot je v sredo dejal predsednik komisije Goran Klemenčič, ima Dimičeva do tega vso pravico. Je pa "očitno splahnela" njena pripravljenost na sodelovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.