Slovenija
24 ogledov

"Sodna pot pogosto predraga"

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ni govorila o konkretni zadev Žurnal24 main
Varuhinja opozorila na nujnost sprememb delov delavske zakonodaje.

Inštitut za afriške študije je v sodelovanju z agencijo IN in Evropsko mrežo za enakost spolov ob zaključku enoletnega projekta Empower - raznolikost se splača organiziral konferenco.

Na njej bodo med drugim govorili o spodbujanju in izzivih aktivne politike zaposlovanja v luči raznolikosti, o zaposlovanju invalidov, diskriminaciji v zaposlovanju z verske perspektive in diskriminaciji migrantskih delavcev.

Te je v svojem nagovoru izpostavila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. O projektu Empower pa je povedala, da je usmerjen v pomoč tistim skupinam prebivalcev, ki so zaradi svojih osebnih lastnosti postavljene na rob družbe.

Raznolikost in diskriminacija

Raznolikost je po njenih besedah podlaga, na kateri se razvijata stigmatizacija in njena posledica diskriminacija. "Žal ljudje, ki so zaradi obeh prizadeti, praviloma ne znajo ali si ne upajo sprožiti postopkov, v katerih bi se lahko borili za svoje pravice," je pojasnila. Med drugim je omenila težave žensk, zlasti pri nosečnosti, težave pri zaposlovanju pripadnikov romske skupnosti in odstranjevanje starejših delavcev.

"Ugotavljamo, da je napotitev na sodno pot uveljavljanja pravic neučinkovito, predrago in predolgo," je še povedala o kršitvah pravic delavcev in dodala, da se zato pri tem postavlja vprašanje njihovega pravnega varstva in pravne države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.