Slovenija
232 ogledov

Sodnica prišla na zagovor h kolegu

slovenija 07.01.14. branko gorse, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Brane Gorše. V postopku je ocenila, da si stečajni upravitelj zasluži dobrih sto tisočakov.

Koprski sodnik, ki sodi suspendiranemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju stečaja podjetja Hidro, je včeraj zaslišal svojo sodelavko, sodnico, ki je nadzorovala ta stečajni postopek.

Nada Škrjanec Milotič je morala kolegu med drugim pojasnjevati, s čim si je Gorše zaslužil skoraj 120.000 evrov bruto nagrade za delo. Goršetu namreč zdaj sodijo zaradi domnevne zlorabe položaja, pranja denarja in poslovne goljufije. S sporno preprodajo terjatev Hidra naj bi podjetje oškodoval za najmanj dva milijona evrov, zaradi česar mu grozi do deset let zapora. Stečajna sodnica kljub temu v tolikšnem nagrajevanju Goršeta ne vidi nič izrazito spornega.

Je pač toliko izračunala!

"Nagrada za vodenje stečaja in povečanje stečajne mase je Goršetu odmerjena po preprostem matematičnem izračunu po veljavni formuli. Gorše je med drugim ugotovil, da velik del premoženja sploh ni bil zaveden v stečajno maso Hidra," poudarja sodnica. Škrjanec Milotičevo so po naših informacijah takoj po Goršetovi aretaciji sredi februarja lani zaslišali že kriminalisti.

Kupcu zamolčala okoliščine

Te naj bi tedaj zanimalo zlasti, ali je vsaj poskušala preprečiti prodajo zemljišč na območju Luke Koper ter opozoriti, da so ta zemljišča uradno javno dobro in ne last Hidra, zaradi česar prodaja sploh ni mogoča. Gorše naj bi to kupcu, bosanskemu podjetju NB Nekretnine, načrtno zamolčal. S prodajo zemljišč naj bi se okoristil za dobra dva milijona evrov.

Ni dvomil o delu stečajnega upravitelja

Kot priča je nastopil tudi odvetnik Gregor Simoniti, ki je kot pooblaščenec nepremičninske družbe iz Banja Luke na dražbi na koprskem sodišču leta 2008 kupil nepremičnine, ki naj bi bile last podjetja Hidro v stečaju.

Simoniti je že na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku povedal, da ni dvomil o delu stečajnega upravitelja, prav tako ne v delo sodišča. "Parcele, na katere je mojo stranko kot naložbeno zanimive opozoril poslovnež Milan Manarič, smo v dobri veri kupili na sodni dražbi, plačali dva milijona in pol evrov nato pa so mi uslužbenci zemljiške knjige, ko sem poskušal urediti papirje, povedali, da so Goršeta opozorili, da te nepremičnine sploh niso del stečajne mase. Gorše je to natančno vedel," je pričal Simoniti. "Ko je bila med državo Slovenijo in Luko Koper sklenjena koncesijska pogodba, smo tudi kontaktirali direktorat za pomorstvo, da bi se dogovorili za sodelovanje. Namesto tega pa sem dobil dopis, ki so ga poslali tudi Goršetu, da nam je bilo prodano več nepremičnin, ki so dejansko pristaniška infrastruktura in ne morejo biti last Hidra v stečaju. Seveda sem poklical Goršeta, ki pa mi je rekel, da tega dopisa direktorata ni dobil," je še razkrilo zaslišanje Simonitija.

Komentarjev 1
  • KOJAK 10:18 15.januar 2014.

    :) ... pa kaj ste pričakovali, da bo zaslišana sodnica rekla da si ni zaslužil in d aje naredila napako?