Slovenija
16 ogledov

Sodnico spremljajo varnostniki

Žurnal24 main
V Sloveniji so bili zaradi hudih groženj pod budnim očesom varnostnikov do zdaj dve tožilki in en sodnik, varnostnik sedi med delom Lukanove v sodni dvorani.
Vsak dan manj možnosti
Bolj kot se oddaljuje 9. november, ko je počilo pod oknom otroške sobe v Radovljici, manj je možnosti, da se odkrije storilec, meni vir blizu policije. Policija zaradi interesa preiskave ne daje izjav. Koliko časa bodo pred hišo opazovalci, koliko časa bodo varnostniki spremljali družinske člane sodnice na vsakem koraku, tako ni niti približno znano. Varovanje se preneha, ko prenehajo obstajati razlogi za varovanje. In če bombaša ne odkrijejo?

Sodnica Katarina Turk Lukan, ki ji je neznanec pod oknom hiše v Radovljici nastavil eksploziv, lažje ranjena pa je bila njena najstniška hči, je spet v službi. Tesno za petami ji po hodniku okrožnega sodišča sledi varnostnik-policist v civilu z Urada za varnost in zaščito, ki je med obravnavo pomešan med zainteresirano javnost. Kot so že takoj po napadu ugotavljali strokovnjaki, groženj sodnikom in tožilcem ni malo, na srečo so redkejši primeri, ko je ogroženo njihovo življenje. Varovanja so bili doslej deležni mariborski sodnik Konrad Rebernik, ki so mu, podobno kot Turk Lukanovi, na vrata hiše nastavili eksploziv, ki je hudo ranil njegovo ženo. Dolgo so varovali višjo državno tožilko Elizabeto Gyoerkoes, ko je potekalo sojenje obtoženim za napad na zdajšnjega poslanca, takrat novinarja, Mira Petka.

Za nekaj časa si oddahneš

“Za nekaj časa si oddahneš, potem pa varovanje postane velika obremenitev, čeprav so bili fantje korektni,” pravi prav tako varovana nekdanja vodja skupine tožilcev za posebne zadeve Jožica Boljte Brus. Varnostniki so jo spremljali pol leta med sojenjem Josipu Lončariču: “V tem času nimaš intimnega življenja. Ko greš v trgovino, so s teboj, ko greš na obisk, so s teboj. Takrat sem obiske zelo omejila, saj nisem hotela, da bi imeli prijatelji sitnosti zaradi mene. Kdor misli, da je krasno, da imaš osebnega voznika, ki te vozi okoli, se moti. Sreča, da so bili otroci še majhni, zato zanje ni bilo tako stresno. Omejitev gibanja v najstniškem obdobju bi bila zanje precej obremenjujoča. Problem pa ni samo med samim varovanjem, ampak se pojavi tudi po koncu varovanja, saj si še lep čas povsem izgubljen in te je strah.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.