Slovenija
962 ogledov

Sodnik suspendiran, sojenja se bodo začela znova

sodišče kladivo obsodba sodnik Profimedia
Zaradi suspenza sodnika Zvjezdana Radonjića so 60 zadev predodelili drugim sodnikom, sojenja se bodo začela znova

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so danes v zvezi z začasnim suspenzom sodnika Zvjezdana Radonjića pojasnili, da so mu ustavili pripad tistih kazenskih zadev, ki jih niso že doslej ustavili. Tako so 60 nerešenih zadev predodelili drugim sodnikom, ti pa bodo morali po zakonu o kazenskem postopku s sojenji začeti znova.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v zvezi s suspenzom tudi pojasnili, da bodo glavne obravnave, ki jih je Radonjić že razpisal, preklicali in o tem obvestili stranke. "Morebitna odpoved sodnika je v pristojnosti Sodnega sveta," so dodali.

Radonjiću, ki je širši javnosti znan po sojenju Milku Noviču, je podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević pred dnevi izrekel začasni suspenz na podlagi uvedenega disciplinskega postopka. Kot so v sredo sporočili z vrhovnega sodišča, je Đorđević pri odločitvi upošteval značaj in težo disciplinskih kršitev, ki jih je obdolžen Radonjić.

Đorđević je ocenil, da je Radonjić "obdolžen takšnih disciplinskih kršitev, ki glede na njihov značaj in težo narekujejo izrek začasne odstranitve iz službe, da se zagotovi nemoteno delovanje sodišča ter da se zavarujeta ugled sodniškega poklica in zaupanje javnosti v sodstvo".

Po podatkih vrhovnega sodišča je v zadnjih petih letih poleg Radonjića suspenz doletel le še enega sodnika, prav tako na podlagi uvedenega disciplinskega postopka. "Suspenz se ne more končati z odstavitivijo s sodniške funkcije, saj gre za ukrep začasne narave in traja, dokler se postopek, na podlagi katerega je bil izrečen, ne konča," so pojasnili za STA.

Radonjić kritičen do odločitve

V odzivih za nekatere medije je bil Radonjić po pričakovanju kritičen do odločitve o njegovem suspenzu. "Kar zadeva sojenja Novič, to je bil neki zadnji korak. Med nami trajajo nesporazumi, da tako rečem, že zelo dolgo. Predstava je, da morajo biti sodniki disciplinirani kot psi goniči, jaz imam drugačno predstavo," je v četrtek dejal za Televizijo Slovenija.

Po njegovih besedah je najbolj pomembno, "da so tam navedli neke razloge, ki sploh niso v ozadju te zadeve, ampak preprosto bi morali reči, da jim pač že toliko grem na živce, da me je kaznovalno treba odstraniti in da se vse to konča."

Zoper Radonjića je vložena tudi ovadba, ki mu očita krivo ovadbo, ker je nekaterim drugim sodnikom očital podkupljivost. Ovadbo je vložil eden od oškodovancev v primeru o podkupovanju. Radonjić je namreč februarja 2018 podal ovadbo o primeru domnevnega podkupovanja na višjem sodišču, še sedem drugih primerov, ki so jih obravnavali višji sodniki, pa je bilo po njegovem mnenju prav tako sumljivih.

Radonjić, ki zanika očitke o krivi ovadbi, je pred dnevi za STA pojasnil, da za svojimi trditvami stoji. Poudaril je, da ni širil lažnih obtožb, vedoč, da so lažne, temveč je policiji posredoval podatke, s katerimi je seznanjen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Preprostež 22:23 15.avgust 2020.

    Ponovljeno sojenje? A tako zastarajo zadeve...