Slovenija
269 ogledov

Sodnika na ustavno sodišče

Odvetnica sodnika preganja še z ustavno pritožbo, Jelenc pa pogodb o odkupu zeml Žurnal24 main
Ljubljanska odvetnica Marta Petkovič ugotavlja, da je ostala sama v boju z ljubljanskimi okrajnimi sodnimi mlini. Tožilstvo namreč dveh okrajnih sodnikov ne bo preganjalo.

Ustavne sodnike zato sprašuje: "Ali smo se vrnili v čas povojnih pobojev, ko je bila nekaterim kratena pravica sojenja?" Tožilstvo je ovadbe zoper sodnika namreč zavrglo.

Najprej kriminalisti
Petkovičeva že mesece zbira dokaze, da je okrajno sodišče, ki mu načeluje Vesna Pavlič Pivk, predsedniku Ljubljanske stanovanjske zadruge Marjanu Jelencu in sodelavcem že pred dvema letoma omogočilo odkup zemljišč v Kašlju, ki zaradi izvršbe sploh ne bi smela biti naprodaj.

 
 

Napake v sodnem sklepu smo po zaslugi sodnice s pridom izrabili in parcele v KO Kašelj kupili. Ista oseba mi je svetovala, da se ni za hecati.

Marjan Jelenc v pismu sodelavcem

 
Dokazati želi, da je sodišče zemljišča najprej napačno vpisalo pod katastrsko občino (KO) Glince - Podutik namesto pod Kašelj, izvršbo na zemljišča pa naj bi vpisalo šele, ko so bila ta že prodana.

Jelenc je ob tem v pismu sodelavcem priznal, da jim je do zemljišč pomagala njegova znanka, sodnica Lena Medič. Pomoč Medičeve je Jelenc priznal celo, ko so ga o spornem nakupu zemljišč zaslišali kriminalisti. Tožilka Mojca Gruden pa Medičeve in njenega sodniškega kolega Damjana Oroža, vodje izvršilnega oddelka na okrajnem sodišču, kljub temu ne bo kazensko preganjala. To pravico je odvzela tudi Petkovičevi.

Bitka še ni izgubljena
Marjana Jelenca ne preseneča, da je tožilka sodnika oprala sumov podkupljivosti. Petkovičeva pa išče zeleno luč še z ustavno pritožbo, da okrajna sodnika sama privede do sojenja, kjer bi se morala zagovarjati zaradi podkupljivosti in zlorabe položaja.

Ustavno sodišče bo namreč v naslednjih mesecih presojalo, ali ima odvetnica pravico, da sodnika pred sodiščem preganja kot nadomestna tožilka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.