Slovenija
11 ogledov

Sodniki še ne bodo stavkali

Žurnal24 main
Slovensko sodniško društvo je sklenilo, da stavke sodnikov za zdaj ne bo. Vse pa kaže, da Luki Koper znova grozi stavka pristaniških delavcev.

Slovensko sodniško društvo je na današnji seji glavnega odbora sklenilo, da za zdaj stavke sodnikov ne bo. V društvu ugotavljajo veliko stopnjo nezadovoljstva sodnikov s plačno reformo. Po besedah predsednice društva Janje Roblek bodo o posegu v neodvisnost položaja sodnikov seznanili Evropsko sodniško združenje in v 60 dneh sklicali občni zbor.

"Ugotavljamo veliko stopnjo nezadovoljstva sodnikov z izvedeno plačno reformo, ker je več kot 90 odstotkov vseh sodnikov, ki so že prejeli odločbe o plačah, vložilo pritožbe," je po skoraj štirih urah razprave glavnega odbora pojasnila Roblekova. V sodniškem društvu ugotavljajo, da odločba ustavnega sodišča glede sodniških plač ni spoštovana, zato bo društvo izkoristilo vse pravne poti za zagotovitev ekonomske neodvisnosti sodnikov in s tem pravne varnosti državljanov.

!

Nezadovoljstvo vpliva na sodne zaostanke. © BOBO

 
Obvestili bodo Evropsko sodniško združenje
S tem posegom v neodvisnost položaja sodnikov bo društvo seznanilo Evropsko sodniško združenje in najpozneje v 60 dneh sklicalo občni zbor, na katerem bo po besedah Roblekove odločalo o nadaljnjih ukrepih. Za zdaj stavke sodnikov ne bo, je dejala predsednica društva, "vendar pa te možnosti ne izključujemo, če milejši ukrepi ne bodo učinkoviti". Nezadovoljstvo namreč negativno vpliva na delovno vzdušje sodnikov, kar resno ogroža program odprave sodnih zaostankov, so v sklepe soglasno zapisali člani glavnega odbora.



Javnost ima pravico biti obveščena o ekonomskem položaju sodnikov
Sodniki so se odločili, da ne bodo stavkali, ker bodo poskušali še z milejšimi ukrepi doseči spoštovanje odločbe ustavnega sodišča in torej izboljšanje materialnega položaja sodnikov. Roblekova je zagotovila, da glavni razlog za odpoved stavke ni bilo morebitno nerazumevanje javnosti za tak protest.

"Mislimo, da ima javnost pravico biti obveščena tudi o ekonomskem položaju sodnikov in razlogih za takšno nezadovoljstvo sodnikov," je pojasnila predsednica društva. Dodala je, da je glavno nezadovoljstvo sodnikov neizpolnjevanje odločbe ustavnega sodišča najprej s strani izvršne in nato zakonodajne veje oblasti.

Virant: plačna reforma v sodstvu stimulativna

Virant je prepričan, da je reforma plač v sodstvu stimulativna. © BOBO

 
Minister za javno upravo Gregor Virant je sicer prepričan, da je reforma plač v sodstvu izrazito stimulativna in spodbuja boljše delo. Kot je dejal, "je usmerjena proti komoditeti in proti uravnilovki". Glede možnosti sodniške stavke je Virant dejal, "da bi bila ta trenutek vsaka oblika stavke, bele stavke ali vsaka oblika zmanjševanja učinkovitosti, kvalitete in obsega dela popolnoma neupravičena, neutemeljena in nekorektna". Virant je ocenil, da bi bilo koristno, če bi se sestal s sodniki in jim predstavil plačno reformo.

Po žerjavistih s svojimi zahtevami tudi drugi pristaniški delavci

Višje plače bi poleg žerjavistov radi imeli tudi drugi pristaniški delavci Luke Koper. © BOBO

 
Potem ko je sindikat žerjavistov po uspešno končanih pogajanjih z upravo Luke Koper odpovedal napovedano stavko, sta se zdaj oglasila še sindikata pristaniških delavcev in luških dejavnosti. Njihov predstavnik Branko Matič je povedal, da bosta sindikata v torek napovedala stavko, če uprava njihovim zahtevam ne ugodi. Tako sindikat pristaniških delavcev (SPD) kot sindikat luških dejavnosti (SLD) zahtevata, da morajo 25-odstotni dodatek k plači, ki ga je uprava luke odobrila žerjavistom, dobiti vsi zaposleni v luki – gre za še 550 delavcev. Matič, sicer predsednik SPD in pooblaščenec obeh sindikatov, je pojasnil, da uprava omenjenih sindikatov ni povabila k pogajanjem za nov aneks h kolektivni pogodbi, čeprav sta podpisnika kolektivne pogodbe. Sindikatoma naj bi bila po njegovih besedah dana le možnost pristopa k dogovoru, ki ga je uprava sklenila z žerjavisti, kar po Matičevem mnenju dokazuje, da uprava pristanišča ne razume bistva kolektivnega dogovarjanja in socialnega partnerstva.

Položaj se rešuje
Minister za promet Radovan Žerjav je avtoprevoznike pozval, naj protesta, napovedanega za 25. januar, ne izvedejo, saj se njihov položaj intenzivno rešuje. Ministrstvo za promet je ob pomoči ministrstev za okolje, za finance in za gospodarstvo veliko storilo za izboljšanje položaja avtoprevoznikov. "To je dokaz, da razumemo stisko avtoprevoznikov, da se zavedamo, da je njihov kruh težak," je povedal minister.

Minister Žerjav je povedal, da reševanje problematike avtoprevoznikov teče dalje. © BOBO

Najtežje jim bo ugoditi glede cestninjenja, a so tudi na tem področju že v pripravi rešitve. Sprejet je akcijski načrt za elektronsko cestninjenje, ki naj bi bilo za tovornjake z maso nad 3,5 tone vzpostavljeno do avgusta 2009, za preostale uporabnike pa do leta 2010. Na ministrstvu imajo v mislih tudi rešitev za čas do avgusta 2009, a o njej za zdaj nočejo razpravljati.

Pogovori, ki jih je imelo ministrstvo z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Obrtnopodjetniško zbornico Slovenije (OZS) in Avtoprevozniško zbornico, še potekajo, čeprav je Andrej Klobasa iz OZS prekršil dogovor, ki so ga sprejele vse tri strani, o neobveščanju medijev o vsebini pogovorov. Minister Žerjav je izrazil razočaranje zaradi obtožb, ki jih je na njegov račun izrekel Klobasa, in poudaril, da pričakuje njegovo opravičilo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.