Slovenija
830 ogledov

Sodniku kazen, ker je zalezoval nekadnjo ljubimko

sodišče kladivo obsodba sodnik Profimedia
Višje sodišče je obsodilno sodbo potrdilo.

Mariborsko višje sodišče je pravnomočno potrdilo obsodilno sodbo zoper predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja zaradi zalezovanja, mu je pa za mesec dni skrajšalo pogojno zaporno kazen, pišeta današnja časnika Dnevnik in Večer. Okrajno sodišče ga je sicer lani obsodilo na pol leta pogojnega zapora z dvoletno preizkusno dobo.

Mariborski višji sodniki so tako pritrdili okrajni sodnici Karmen Krajnc, da je Omerzu kriv, ker je zalezoval svojo nekdanjo ljubimko ter jo s tem prestrašil. Oškodovanki se po pisanju obeh časnikov dve leti ne sme približati na manj kot sto metrov, če jo bo klical, ji pisal ali kako drugače poskušal z njo navezati stik, bo moral v zapor za pet mesecev.

Zapustiti je moral položaj

Sodni svet je sicer že marca odločil, da mora Omerzu zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri opravljanju funkcije predsednika delovnega sodišča po skoraj treh desetletjih septembra zapustiti svoj položaj. Kot pišeta časnika, so člani sodnega sveta podvomili o njegovi nepristranskosti pri zaposlitvi strojepiske.

Omerzu se namerava septembra upokojiti, še pred tem pa je naročil objavo razpisa za delovno mesto direktorja sodišča. Po navedbah Dnevnika in Večera naj bi se za to odločil le za to, da bi se maščeval sedanji direktorici Darji Žavcer Roetlisberger, ki ji mandat poteče 15. decembra. Slednja je namreč na sojenju nastopila kot priča in predložila pisne dokaze o tem, da je bil Omerzu tisti, ki je naročil razpis in izbral strojepisko, kar je sodnik dotlej ves čas zanikal.

Izbrana strojepiska je bila sicer hči nekdanje najtesnejše prijateljice oškodovanke, ki je slednjo po prijavi Omerzuja policiji poskušala prepričati, da odstopi od pregona.

Ker se predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču ne zdi primerno, da Omerzu tik upokojitvijo razpisuje delovno mesto direktorja sodišča, je svoje mnenje o tem pred nekaj dnevi Omerzuju izrazil pisno in mu predlagal, naj razpis prekliče, še pišeta časnika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:18 21.julij 2020.

    Menda ima ta Darja nekoga ,ki jo bo varoval ?