Slovenija
7101 ogledov

Sodniško društvo protestira proti Janševi izjavi

Janez Janša Profimedia
Sodniško društvo protestira proti izjavi premierja Janeza Janše, v kateri je velenjskemu sodišču med drugim očital, da je "napakirano s člani ali simpatizerji SD", ko je presodilo, da se mora Janša stranki SD opravičiti zaradi izjav o ukradeni vili. Najvišji predstavniki oblasti bi se morali vzdržati diskreditiranja sodišč, menijo v društvu.

Okrajno sodišče v Velenju je namreč razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju. Sodba še ni pravnomočna. Sodišče je sicer izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe.

"Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe," je ob tem zapisal Janša.

V Slovenskem sodniškem društvu so v današnji izjavi za javnost zapisali, da je omenjena premierjeva izjava "nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države".

Poudarili so, da vsaki stranki postopka ustava in zakoni zagotavljajo enako varstvo pravic; med temi so tudi pravna sredstva v civilnih postopkih.

Ob tem pa so dodali, da mora pravna država temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti zgled temu ter se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 69
  • asmas1965 20:37 28.oktober 2021.

    katera sodnica je spisala sodbo????? Ne more bit nepristranska,če se ve kako se piše.čudno da se ni podpisal Masleša...zadnji sodnik,ki je izrekel smrtno kazen v SLO

  • Stane Adamič 19:51 28.oktober 2021.

    Pa saj vsi vimeo, da imamo totalno rdečo sodstvo. So posamezniki kateri bi delovali v skladu z pravom, potem pa je prišel primer Radonjič??? Torej te odpustijo, če ne sodiš v skladu z rdečo falango.(Neznanega dne, na neznanem kraju, od ...prikaži večd neznanih ljudi sprejel obljobo nagrade v neznani višini...) In to je Ppredsednica sodnikov izjavila, da je hvalavredno?????? Še kdo verjame? Te sodbe bi se celo gestapo sramoval.

  • batom 19:21 28.oktober 2021.

    Mah, ne se sekirat. Tegale noben vec ne jemle resno, nima smisla se bost z njim. NA tej funkciji je po nekem norem spletu okoliscin in bo z njega hmali odletel kot najbolj skodljiv osebek v zgodovini slo. Do tacajt ...prikaži več ga enostavno ignorirajte.