Slovenija
47 ogledov

Soglasje za degustacijo vin

Grafika Žurnal24grafika
Državna uprava. Vlada je precej radodarna pri soglasjih za zaposlitve in najemanju honorarcev. Šole in vrtci. Na drugi strani pripravniki po novem dobijo za prevoz in hrano, ne pa plač.

Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor je v času vlade Janeza Janše prejel soglasje k 25 avtorskim pogodbam zaradi ocenjevanja vzorcev vina in drugih proizvodov. Aktualna vlada pa je dala soglasje k sklenitvi 35 avtorskih pogodb in najemu desetih študentov za državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij 2013. Čeprav naj bi bile zaposlitve v državni upravi le izjema, je iz obširnih podatkov o odobrenih zaposlitvah, pogodbah in študentskem delu mogoče razbrati, da vlada ni zavrnila nobene od prošenj za soglasje.

Posebni projekti

V eno leto trajajočem Janševem mandatu je vlada poleg zaposlovanja direktorjev in načelnikov upravnih enot ter kabinetnih zaposlitev dala soglasje za 63 zaposlitev za nedoločen in 186 za določen čas. Vlada Alenke Bratušek pa je od marca izdala takšna soglasja za 87 zaposlitev za določen čas. S soglasjem aktualne vlade so največ ljudi (69) zaposlili na ministrstvu za kmetijstvo in okolje ter agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, gre pa za tako imenovane projektne zaposlitve, brez katerih bi bila, kot pojasnjujejo, ogrožena dobro milijardo in dobrih 28 milijonov evrov vredna programa za razvoj podeželja oziroma ribištva. Janševa vlada je največ zaposlitev odobrila ministrstvu za notranje zadeve (149); šlo je za 132 policistov nadzornikov državne meje in 27 vrhunskih športnikov – obojim so podaljšali delovno razmerje do konca leta 2015.

Sistem zastonjskega dela

Na drugi strani pa se v javni upravi nadaljuje sistem brezplačnega dela prek volonterskih pripravništev. Ministrstvo, pristojno za izobraževanje (MIZKŠ), je prejšnja leta za vrtce in šole razpisovalo plačana pripravniška mesta. Letos so razpisali le 200 volonterskih mest v osnovnih in srednjih šolah ter 64 v vrtcih. Za lansko zaposlitev 45 pripravnikov s sklenjenim delovnim razmerjem ter 200 volonterjev je MIZKŠ porabilo dobrih 677 tisoč evrov. Ker imajo po novem tudi volonterski pripravniki plačano povračilo stroškov za prehrano in prevoz na delo, na MIZKŠ pojasnjujejo, da gre tu za dodatnih 270 tisoč evrov, ki v letošnjem proračunu niso bili predvideni. Zato lahko ministrstvo "ob zaostrenih finančnih razmerah letos zagotavlja zgolj še volonterska pripravništva".

Uradno ni nujno, v resnici je

"Študentska organizacija Slovenije vidi volontersko pripravništvo kot neke vrste sodobno suženjstvo." Trdijo, da so študenti v pripravništvo prisiljeni, saj gre za pogoj za zaposlitev. Na MIZKŠ to zanikajo, ker pripravništvo ni obvezno. Trdijo, da si mladi lahko pridobijo šest mesecev delovnih izkušenj, ki so pogoj za pristop k strokovnemu izpitu, tudi na prostem delovnem mestu v delovnem razmerju. Je pa v tokratnem razpisu določeno, da mora volonterski pripravnik delati vsaj 20 ur na teden. "To se ne izključuje z drugimi oblikami zaposlitve," pojasnjujejo na MIZKŠ. Nekateri študenti zato v polovičnem pripravništvu vidijo možnost, da imajo hkrati še drugo, plačano delo, saj si le tako lahko omogočijo preživetje.

Komentarjev 5
  • privat 12:18 14.avgust 2013.

    sej vejo naši pravičniki da je to vse kriminal...a kaj češ če nimajo čuta do države in bogih ljudi!! cilj je vse pokrasti in neke tajne službe ,policijo,sodstvo...imajo pod "demokratičnim "nadzorom!

  • Sonja53 10:33 11.junij 2013.

    "Voluntersko pripravništvo " je res izkoriščanje!!! In zahtevano opravljeno pripravništvo pred zaposlitvijo ravno tako! Vsi vemo KAJ delajo pripravniki! Sploh ne opravljajo dela, da bi lahko dobili vpogled v dejansko delo, za katerega pripravništvo opravljajo, temveč jim nalagajo pospravljanja in ...prikaži večn urejanja starih zanemarjenih zadev, katere bi zaposleni sami morali sproti opravljati. Skratka pripravnike imajo za nepomemne stvari ki nimajo veze s prakso na delovnem mestu, katerega naj bi ob zaposlitvi opravljali! Pripravništvo je izkoriščanje in NE služi prvotnemu namenu in je zato sramotno!!! Pogoj za zaposlitev bi moralo biti npr 3 mesečno poskusno delo za točno določena dela, ne pa pripravništvo pri zlaganju in pospravljaju stare navlake arhiv ipd...To se mora spremeniti v zakonu!!!!

  • fazko 08:32 11.junij 2013.

    Naredilo se bo da bo delavc vse kar zasluži vračal z davki kajti še zrak bodo obdavčili.Kot zgleda varčujemo samo navadni državljani če pa ne plačaš davka si pa na sramotilnem seznamu davčne uprave njih ne briga ali lahko plačaš ...prikaži več ali ne in davke je treba dvignat kajti denarja ni.N vseh volitvah in referendumih sem bil ne grem . Država bo začela varčevati takrat ko vsem na žalost še zaposlenim delila enake plače pa ne glede kakšno imaš izobrazbo ali si v državni upravi.Denar je bil dokler je bilo gospodarstvo in se je delalo kaj pa zdaj gospodarstvo v rasulu delavci na zavodu blagajne prazne.Začelo se je takoj po osamosvojitvi od takrat tonemo vendar si ljudje zastiramo oči.Gradbena podjetja so zrušl in to je bla kaplja čez rob v kozarcu tle smo pa končno potonal.