Slovenija
198 ogledov

Sojenje Radanu: zagate zaradi popolnoma različnih mnenj o njegovem značaju

Ivan Radan Anže Petkovšek
Tožilstvo v primeru Radan je sodišču predložilo izvedeniško mnenje strokovnjakinje za paliativo, ki se je opredelila do mnenja avstrijskega strokovnjaka Krölla.

Tožilstvo je  angažiralo specialistko anesteziologije in reanimatologije ter državno koordinatorico razvoja paliativne oskrbe v Sloveniji Matejo Lopuh, ki se je v svojem strokovnem mnenju opredelila do ugotovitev avstrijskega izvedenca. Lopuhova se je po besedah tožilke opredelila do celotne zdravstvene dokumentacije v tem primeru, do zagovorov obtoženega Radana in do mnenj avstrijskega izvedenca.

Izvedenec, ki je govoril o "morilski sli", odstopil

Tožilka Katarina Bergant sodišču predlaga tudi, da bi angažirali komisijo izvedencev psihologov. Sodni izvedenec Aleš Friedl, ki je menil, da je Ivana Radana vodila "morilska sla"  je namreč, kot je znano, od svojega mnenja odstopil. V mnenju, na katerem med drugim sloni obtožnica, je zapisal, da ima Radan narcisistično osebnostno motnjo in kompleks večvrednosti, njegova samopodoba pa da je razcepljena na nerealno zunanjo podobo in njegovo notranjost.

"Napačne metode in napačen pristop"

Friedl je od svojega mnenja odstopil po tistem, ko je klinična psihologinja Alenka Sever, ki je za obrambo izdelala psihološko mnenje o Radanu, podala povsem nasprotno psihološko oceno obtoženega zdravnika. Friedlu je očitala, da je uporabil napačne in pomanjkljive metode pri ustvarjanju izvedeniškega mnenja ter pri tem ubral napačen pristop.
 

"Bolniki so umrli naravne smrti"

Ivan Radan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll pa je za vse bolnike, katerih umora iz morilske sle je Radan obtožen, ocenil, da so umrli naravne smrti in ne zaradi morebitnih previsokih odmerkov zdravil. Po njegovem mnenju je Radanov zagovor glede obravnave teh bolnikov glede na dokumentacijo verodostojen. Tako je prepričan, da je bila obravnava teh bolnikov ustrezna, uporaba in odmerjanje zdravil pa je bilo glede na bolezni bolnikov upravičeno. Na podlagi tega pričanja je sodišče Radanu tudi odpravilo pripor.

 

Na prihodnji obravnavi v četrtek bodo zaslišali še nekaj prič, med drugim zdravnico na nevrološki kliniki Natašo Milivojevič, ki je pričala začela že danes, ter glavno medicinsko sestro nevrološke klinike Heleno Tušar.

Komentarjev 1
  • izRODEk 07:23 31.maj 2016.

    Tožilstvo je s Friedlom in njegovimi "morilska sla" pamfleti na ravni spletnih komentarjev doživelo popolni fiasko in bi moralo od pregona nemudoma odstopiti, leteti bi morale glave.A tožilstvo je še vedno ena od svetih krav SLO sodstva. Tudi, ...prikaži več če je popolnoma skorumpirano, se ga vsi bojijo in jih nihče ne upa razhajkati.Toliko bolje: prihajajoči upor bo prav nič humano počistil tudi takšne napake v družbi.#UPOR2016PS: Drži se dr.Ivan Radan! Veliko nas je, ki te podpiramo!