Slovenija
14 ogledov

Šok na položnicah

Uvedba enotne položnice zahteva razmislek z različnih zornih kotov, pravijo v JH Žurnal24 main
Podražitev. Čeprav so jo v Snagi napovedali, so bralko šokirali s še enkrat višjim računom.
12 evrov je po novem povprečen mesečni račun gospodinjstva.

Bralka je še januarja za odvoz smeti plačala 7,61 evra, aprila pa 15,65 evra. Razlika je bila le ta, da je bilo januarja osem praznitev, aprila pa devet. Da so bile podražitve napovedane pred novim letom, so bralki pojasnili, ko je poklicala v Javno podjetje Snaga.

Del se je podražil februarja, del pa aprila, tako da so se od januarja cene dvignile za sto odstotkov, je besede zaposlenih na Snagi prenesla bralka. Dejali so ji še, da so dobili precej klicev in da novih podražitev ne bo kmalu. Svetovali so ji tudi, kaj naj naredi, da bo njen račun nižji – naj preveri, ali so njene posode za smeti polne, saj lahko z manj posodami privarčuje.

Dražji zaradi deponije
Za podražitev se nismo odločili, v njo smo bili prisiljeni, če smo želeli delovati v skladu s pravno ureditvijo v državi,” je povedal Valter Nemec iz Snage. Kot prvi razlog za višje račune je izpostavil ravnanje države v zadnjih 15 letih, ko je želela znižati inflacijo. Snaga je sicer cene z inflacijo zadnjič uskladila leta 2003, nato pa je leta 2004 cene povišala zaradi nove storitve – ločenega zbiranja odpadkov –, leta 2007 pa zaradi uvajanja zbiranja bioloških odpadkov.

Po besedah Nemca je država šele lani zahtevala, naj Snaga v cene vključi tudi stroške vzdrževanja odlagališč, saj je treba zanje skrbeti tudi 30 let po tem, ko jih zaprejo. Samo zaradi tega so računi višji za polovico, je pojasnil Nemec. Cene pa so višje tudi zato, ker so morali določiti enotno ceno za gospodinjstva in industrijo, kar najbolj občutijo prav prva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.