Slovenija
10803 ogledov

Šok za 270 zaposlenih

Tovarna Gorenje Žurnal24 main
Pred praznikom dela je med delavci završalo.

Kot poroča Večer, je v Gorenju 270 delavcev v strahu za svoje delo. Večer piše, da naj bi v Gorenju ob reorganizaciji odpustili 1720 ljudi, na novo naj bi jih od teh zaposlili 1450. Informacijo so zaposlenim podali na današnjem zboru delavcev, kar je potrdil tudi prvi sindikalist Žan Zeba. Dodal je, da za jutri sklicujejo novinarsko konferenco, kjer bodo podali dodatne informacije.

Število delavcev v Gorenju se je zmanjšalo že januarja letos, ko 270 delavcem s pogodbami za določen čas teh niso podaljšali.

Sindikatu je delodajalec po poročanju Večera pred tednom dni podal predlog dogovora o kriterijih za določitev večjega števila presežnih delavcev, včeraj še pisno obvestilo o nameravani redni odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga večjemu številu delavcev.

V sindikatu je zavrelo, poudarjajo, da zaposleni nikakor niso odgovorni za slabe rezultate poslovanja in napovedujejo vse oblike sindikalnega boja.

Gorenje Slovenija Za izgubo Gorenja krivo povezovanje s Kitajci

Uprava po drugi strani miri in poudarja, da številka 270 ni dokončna. V sporočilu za javnost so navedli: "Posledica poslovnega preoblikovanja, združevanja funkcij, zmanjševanja ravni upravljanja ter optimizacije poslovanja bo torej tudi zmanjševanje števila zaposlenih v podpornih službah v Skupini, kar bomo dosegli z mehkimi metodami zmanjševanja števila zaposlenih (upokojitve), na tistih delovnih mestih, za katere bomo ugotovili, da ni več potrebe po delu, pa tudi z odpovedmi pogodb o zaposlitvi. Zakon določa, da mora Gorenje ob predvidenem zmanjšanju števila zaposlenih za več kot 30 delavcev v 30 dneh pripraviti program razreševanja presežnih delavcev, kar bomo tudi storili," sporočajo. Poudarili so še, da so o vsem obveščali sindikat in svet delavcev.

Več s strani sindikata na predvideni jutrišnji tiskovni konferenci.

Hladilnik Gorenje Svet Nekoč zaščitni znak slovenskega gospodinjstva bodo odslej izdelovali v Srbiji Tovarna Gorenje Brez službe Slovenija Gorenje govori o 190 delavcih, sindikat o 325

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • mirror 10:38 27.april 2019.

    V socializmu je bil sindikat podaljšana roka uprav podjetij. Tudi danes je še tako, vendar samo v podjetjih, kjer je edini lastnik država.

  • mirror 11:03 26.april 2019.

    Ker je država slabo upravljala z Gorenjem, ga je prodala. Če podjetje dela izgubo, se vedno najprej odpusti odvečne delavce, če je treba, tudi vse. Ko mu bo šlo bolje, bo pa zaposlovalo. Tako dela kapitalizem. Zaradi sindikatov se ne ...prikaži večne bo razprodajala lastnina podjetja, kot v socializmu, ker se podjetje ne bo več pobralo. Taka naša podjetja so postala državna srebrnina, ki smo jo in jo še vedno prodajamo kot odpadno železnino za drobiž.

  • Aro 10:07 26.april 2019.

    Direktor nekega čudne korporativnega komuniciranja , nekdanji slabo poznani in neuspešni novinar, je lani govoril kako ima Gorenje dobiček? In da prodajajo dobro firmo. Dobička je bilo približno toliko, kot si je uprava skupaj z njim in Bobincem izplačala lansko ...prikaži več uspešnost. Letos pa kar na enkrat, človek ne bi verjel? 100 miljonov izgube??. Upam da kitajci niso tako neumni in bodo tegale korporativnega komunikacijskega genija in prejšnjega direktorja, kaznovali, razen če je bil drugače dogovor