Slovenija
10784 ogledov

Šok za SD: Nekdanji glavni tajnik pridelal za več sto tisoč evrov dolga?

SD kongres Saša Despot
Stranka SD ima skoraj dva milijona evrov dolga. V enem letu naj bi ga pridelali za več kot pol milijona evrov.

Po kongresu stranke SD, ki je potekal v soboto in na katerem so za predsednika stranke izvolili Matjaža Hana, je jasno, da ima stranka SD visok dolg. V dobrem letu naj bi dolg narasel za več kot pol milijona evrov, kar pomeni, da skupen dolg znaša skoraj dva milijona, poroča Necenzurirano.si. 

Omenjeni portal razkriva, da naj bi po odstopu glavnega tajnika Klemna Žiberta, na sedež stranke "začeli serijsko prihajati računi za neplačane obveznosti, za katere nihče na stranki pred tem ni vedel". Računi naj bi se nanašali tako na obnovo zgradbe na Levstikovi ulici v Ljubljani in opremljanje novih prostorov na Nazorjevi ulici. Neuradno naj bi dobili za okrog 600 tisoč evrov računov. 

Ko je Žibert postal glavni tajnik konec leta 2022, je imela stranka za dober milijon evrov finančnih in poslovnih obveznosti. Na sobotnem kongresu je postalo jasno, da dolg presega 1,8 milijona evrov. Celotni prihodki SD v lanskem letu so znašali 1,2 milijona evrov. 

Stavba na Levstikovi | Avtor: Google Maps Google Maps

V poročilu o delu med 2022 in 2024 je začasni glavni tajnik Matevž Frangež zapisal, da "finančno stanje stranke ni dobro," navaja Necenzurirano.si. "Iz zatrjevanj bivšega glavnega tajnika (Žiberta, op. a.) mi je znano, kako zahtevno je bilo zaprtje finančne konstrukcije zadnjih državnozborskih volitev, trojnega referenduma, lokalnih in predsedniških volitev, zato nikogar ne obsojam," je poudaril.

"Še na zadnji dan leta 2023 so imeli tako v SD "le" za dobrih 1,2 milijona evrov dolga. Obnova prostorov na Nazorjevi, ki jih je stranka svečano odprla decembra, jo je po podatkih iz poročila stalo 184 tisoč evrov, gradbena dela in opremljanje zgradbe na Levstikovi pa 58 tisoč evrov. Skupaj torej 242 tisoč evrov," piše Necenzurirano.si. 

Stroški močno povečani

Iz novega poročila o finančnem stanju pa je razvidno, da so se stroški za oba projekta povišali. Za obnovo Nazorjeve naj bi SD zdaj dolgovala že skoraj 400.000 evrov, za investicijo v zgradbo na Levstikovi pa 208.000 evrov. Pri tem portal poudarja, da se ti stroški nanašajo zgolj na še neplačane obveznosti. Eden od sogovornikov, ki ni želel biti imenovan, ne izključuje dejstva, da je Žibert želel račune skriti pred stranko. 

Ko se je v stavbo na Nazorjevi preselila strank, je na vrhu zgradbe najel stanovanje tudi Žibert. Za stanovanje je vnaprej plačal nekaj več kot 25 tisoč evrov letne najemnine. Za Delo je februarja povedal, da eno z drugim ni povezano. 

Med večjimi upniki SD so Žibert, člani njegove družine, prijatelji in drugi ljudje iz njegovega kroga. Stranka jim dolguje 285 tisoč evrov, ki jih bodo morali letos verjeti skupaj s 4,2-odstotnimi obrestmi. Iz najnovejšega finančnega poročila je razvidno tudi, da stranka dolguje Žibertovemu Inštitutu 1. maj 154 tisoč evrov. 

Žibert zavrača očitke

Glede neplačanih obveznostih stranke SD in odprtih računov v času njegovega mandata glavnega tajnika SD se je oglasil tudi Žibert, ki trdi, da navedbe ne držijo. "Računi, vezani na investicijo obnove stavbe na Levstikovi 15 in za ureditev novih prostorov centrale stranke na Nazorjevi ulici 6, so bili nekateri izdani v letu 2023 in plačani, nekatere račune pa je stranka prejela v pričetku leta 2024, po uradni primopredaji izvedbenih del in zaključenih storitvah, vezanih na ureditev pisarn," nam je pojasnil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:25 15.april 2024.

    A Tanja ziberta še vedno podpira? Kot kaže jo dobro posteljno obdeluje da mu je tako zvesta.

  • Ender3 15:36 15.april 2024.

    Znebili so se Dominike, obdržali pa upnika in grobarja Žiberta. Bizarno, če se niso sposobni sami med seboj prečistit. To vse gre mlin njihovemu največjemu konkurentu SDS. Ni kaj, SD dobro opravljen poizkus političnega harakirija, samouničenja na očeh javnosti..V Murglah ...prikaži več se bodo izobesile črne zastave..

  • Plavi-mil 15:25 15.april 2024.

    Brez Fajonke ni nič sam pridelal, sam se ni dogovarjal, Fajonka je morala ,kot šefica to podpisati, zakaj hudiča jo spet ŠČITITE? Vedno samo drugi krivi, samo jedrna, zaskrbljena Tanja NE. Da ne bo pomote, za komuniste mi dol vidi, ...prikaži veči, tukaj se spet vidi vaša OBJEKTIVNOST.