Slovenija
13365 ogledov

Matjaž Han po zmagi kislega obraza: "Imam kar nekaj skrbi in treme, kako bo šlo!"

SD kongres
1/9
Saša Despot
Novi predsednik SD je po več kot 14 urah odločanja in dveh krogih glasovanj postal Matjaž Han. Popotnica je slaba, med njim in protikandidatom le deset glasov razlike, kar kaže na veliko razdelitev v stranki.

Dolgoletnega člana SD Matjaža Hana so za predsednika SD na maratonskem kongresu razglasili tik pred polnočjo. V drugem krogu je Han dobil 182 glasov, kar je deset več kot njegov protikandidat Milan Brglez. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Imam kar nekaj skrbi in treme!"

Han zmage ni sprejel z vidnim navdušenjem, celo z nekoliko kislim obrazom. "Ta trenutek me preveva malo skrbi, pa tudi malo treme, ker imam odgovornost do te stranke,"  je nato priznal novinarjem. Si pa je ob razglasitvi rezultata vidno oddahnila Tanja Fajon, dosedanja predsednica. Z izvolitvijo Hana, ki je že član vlade, njen položaj v vladi ostaja nespremenjen. 

"Resnično sem pripravljen, da ob velikih ljudeh, ki so vodili socialdemokratke in socialdemokrate, peljati stranko naprej. Vse kritične glasove sem slišal," je takoj po izvolitvi v nagovoru delegatov dejal Han. "Vem, da bi moral imeti bolj navdihujoč govor, trudil se bom, da bomo delovali kot prijatelji in tovariši," je obljubil Han. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Nisem zamerljiv, znam poslušati kritike!"

Zelo tesen izid volitev kaže, da je stranka polarizirana. "To je odvisno, kako gledate. Kongres vidim kot praznik demokracije v neki stranki. Veste, da nisem zamerljiv in da znam poslušati kritike. Vem, da če ne bomo relativno povezani šli na evropske volitve, bo rezultat izostal. Mislim, da smo ta trenutek v dobri kondiciji, da lahko naredimo dober rezultat na evropskih volitvah," pravi Han. Dosedanja predsednica Fajon pa je ob tesni zmagi Hana ocenila, da je ob danem rezultatu težko trditi, da je stranka poenotena. 

"Vsak predsednik, ko pelje stranko na volitve, mora narediti dober rezultat. Če bi me pred dvema, tremi tedni vprašali, bi rekel, da bo dobro, če dobimo enega evropskega poslanca. Zdaj pa menim, da lahko z dobro kampanjo, dobrimi rezultati, dobimo rezultat, ki smo ga naredili pred petimi leti," pravi Han. SD je na zadnjih evropskih volitvah dobil dva poslanca. 

"Želel bi, da se predsednik stranke Socialnih demokrato vvsaj en teden ne ruši," pravi Han. "Tudi jaz moram zbrati misli, se posvetovati s članstvom, starostmi v stranki, poslansko skupino, novim predsedstvom. Vso skupaj bomo dorekli, kakšen je naš cilj in kje so naše meje."

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Verjamem, da bomo kljub užaljenosti, začeli delati skupaj!"

Han je bil na današnjem kongresu zaradi odločitve, da kandidira v zadnjem trenutku, deležen številnih kritik. Posebej kritičen je bil njegov protikandidat, vodja poslancev SD Jani Prednik, ki je ocenil, da Han sodi med tiste člane stranke, ki so SD pripeljali v nezavidljivi položaj v katerem je danes. Kot je znano, se SD po aferi sodna palača spopada z velikim padcem javnomnenjske podpore, poleg tega pa je stranka tudi v izjemno slabi finančni situaciji, njen primanjkljaj znaša okoli 1,8 milijona evrov. "Verjamem, da bomo po prespani noči, kljub užaljenosti nekaterih, začeli skupaj delati za socialno demokracijo," je dejal Han.

Kljub kritikam ima Prednik kot vodja poslancev njegovo absolutno podporo, je zagotovil Han. "Nismo se prišli bojevat, ampak smo na kongres prišli vsak s svojo idejo," poudarja. "Seveda pa se bomo usedli skupaj za mizo, si povedali, kaj koga moti in našli rešitev!"

Han je podjetniške izkušnje nabiral od leta 1992, ko je postal direktor podjetja M & M International, ki ga je ustanovil z očetom, podjetje pa je nato po smrti matere in očeta podedoval in postal edini lastnik. Po prevzemu ministrske funkcije se je avgusta 2022 iz lastništva podjetja formalno umaknil. Lastnica polovice podjetja je tako postala žena Ljudmila Han, ki podjetje kot direktorica vodi od leta 2009. Druga polovica podjetja pa je v lasti podjetja samega.

Del stranke: "Han ne bo opravil s spornimi praksami!"

Hana del stranke vidi kot del kapitalističnega lobija, ki bo stranko peljal proti liberalni sredini, kar bi pomenilo odmik od socialne demokracije. "Smo stranka Socialnih demokratov in bomo to ostali in prepričali čim več ljudi, da nam zaupajo," na to odgovarja Han. Prav tako Han izključuje možnost sprememb glede delovanja v koaliciji. "Kar se tiče naše strani se ne bo nič spremenilo," pravi. "Glede na svoje politične izkušnje se bom znal postaviti za stranko, predvsem pa za ljudi v stranki in za dobre projekte," glede tega, da so v koaliciji večkrat soočeni z dejstvom, da glavne odločitve sprejema Gibanje Svoboda, pravi Han. 

V burni razpravi, ki je bila sicer zaprta za javnost, so delegati menili, da SD s Hanom na čelu ne bo opravila s spornimi praksami, ki so stranko pripeljale do predčasnega volilnega kongresa. "Ti, ki to govorijo, se pač motijo," na to odgovarja Han. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Čas je, da SD postane vodilna stranka na levi sredini in vodi vlado čez pet let," je v govoru delegatom napovedal Han, ki se je odzval tudi na napovedi nekaterih analitikov, da bi se z njegovo izvolitvijo za predsednika stranke, odprla pot h koaliciji SDS, NSi in SD. "SD vidim absolutno v levosredinskih vladah, le obrnjeno, da je SD vodilna stranka in verjamem, da lahko to naredimo v petih letih," je ponovil. 

Brglez: "Stranka je večja od nas"

Prvi je Hanu čestital protikandidat Milan Brglez, ki je ob razglasitvi rezultatov dejal, da bo z vodstvom stranke sodeloval, saj je "stranka večja od nas". Visoko podporo delegatov je označil za dokaz, da je v stranki sprejet. K SD je namreč prestopil šele leta 2018, ko so ga izključili iz SMC, katere ustanovni član je bil. Brglez velja ze levo ideološko krilo SD in ima tako podporo v starem jedru stranke. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 48
  • www 07:39 15.april 2024.

    Kter cirkus je pa to... tolk svinjarije, kot je tu notri, pa še ne... pa nesposobni so to držat zase, moralni razpad, tile ne smejo več v parlament!

  • Avatar rajko55
    rajko55 07:07 15.april 2024.

    Ne glede na vse dogajanje pa je najbolj pomenljivo dejstvo, da je bil Kučan prvič poražen od mafije novokomponovanih levakov, ki tvorijo t.i. globoko državo. To je znak, da oldboysom pojemajo moči in da na sceno stopajo mafijozoti Čeferinovega tipa. ...prikaži več Torej zamenjava slabega s slabim.

  • Grof 18:41 14.april 2024.

    Nekaj gledam, halo, končno Tanja v afektu, končno ji je prišlo, v transu je masturbirala po 8mih letih, Žibert jo je pretreseno opazoval …. Nikoli prej …