Slovenija
151 ogledov

Šokantno odkritje grobišča

Vlada mora SCT izplačati 1,2 milijona evrov za izkop in izgradnjo kostnice za 11 Žurnal24 main
Na Barbara rovu rudnika na območju Laškega so odkrili večje število posmrtnih ostankov, po trenutnih ocenah več sto ljudi. Po domnevi zgodovinarjev naj bi bile žrtve pobite na mestu najdbe.

V nekdanjem rudniškem jašku so odkrili mumificirana trupla. Po poročanju nacionalne televizije so bile žrtve pobite na mestu, kjer so jih odkrili, od kod so jih pripeljali, pa ni znano. Vodja evidentiranj in sondiranj prikritih grobišč Mitja Ferenc je ob tem dejal, da je edini neposredni vir voznik, ki je ujetnike vozil v rudnik, in pravi, da so bili Slovenci. Po drugih ustnih virih pa naj bi bili v jami tudi ljudje hrvaške narodnosti . Z nadaljnjimi preiskavami bodo poskušali ugotoviti vsaj narodno pripadnost žrtev in okoliščine pobojev, država pa naj bi ob vhodu v Barbara rov postavila spominsko ploščo.

Celjski kriminalisti in policisti so kraj najdbe zavarovali, o vseh ukrepih sta bila obveščena pristojni preiskovalni sodnik in državni tožilec, so sporočili s Policijska uprave (PU) Celje. Kot so pojasnili, so se avgusta lani v Barbara rovu rudnika na območju Laškega začela dela z namenom ugotovitve, ali se tam nahaja prikrito grobišče. Omenjena lokacija je bila namreč na seznamu vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Do zdaj so odstranjevali betonske pregrade in nasutje, ki je prikrivalo obstoj grobišča. Po vseh odstranjenih pregradah so odkrili večje število posmrtnih ostankov, po trenutnih ocenah več sto ljudi. Ogled se bo nadaljeval v sredo po vzpostavitvi ustreznih varnostnih ukrepov. Kriminalisti PU Celje pa bodo v sodelovanju z Generalno policijsko upravo nadaljevali s kriminalistično preiskavo v okviru akcije Sprava, so še dodali s PU Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.