Slovenija
26 ogledov

Šokirana nad ugotovitvami nadzora

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Notranja ministrica Katarina Kresal je šokirana nad ugotovitvami nadzora v ljubljanskem zdravstvenem domu, ki je kot glavni razlog za smrt delavca navedel neurejeno zdravstveno zavarovanje.

"V Sloveniji, za katero velja, da je tudi socialna država, nihče ne bi smel umreti zaradi neurejenega zavarovanja, kaj šele da bi takšno ugotovitev legitimno v svoje poročilo zapisal državni organ.

Zdravstveni sistem mora biti urejen tako, da so ljudje, ki pridejo na urgenco, tudi ustrezno obravnavani, še posebej če je od tega lahko odvisno njihovo življenje.

In nadzor bi moral predvsem ugotavljati in odpravljati takšne pomanjkljivosti, da do podobnih tragedij ne bi več prihajalo,"
je v sporočilu za javnost zapisala notranja ministrica Katarina Kresal.

Ministrstvo za zdravje bo zaradi primera uvedlo nekatere ukrepe. Sprejeli bodo navodila za sprejem pacientov v primeru nujne medicinske pomoči. Letos so že izdelali navodila za delo z nezavarovanimi osebami. Pripravili bodo dokumentacijo, ki obsega procese nujne medicinske pomoči, nadzirali bodo službe nujne medicinske pomoči v zvezi z obveščenostjo zaposlenih s pisnimi navodili, vzpostavili bodo register obravnave nevarnih dogodkov. Hkrati bo ministrstvo pozvalo pristojne, naj se na fakultetah uvede kurikulum o komunikaciji med obvezne študijske zadeve.

Tehnik ni kriv za smrt delavca
Zdravstveni tehnik je v primeru smrti makedonskega delavca ravnal ustrezno, napake so sistemske. Tako ugotavlja upravni nadzor.

Upravni nadzor, ki ga je izvedlo ministrstvo za zdravje, je ugotovil, da v primeru smrti makedonskega delavca ni šlo za neustrezno ravnanje tehnika zdravstvene nege.

Komisija je ugotovila, da je bil glavni vzrok za dogodek neurejeno zavarovanje pacienta, pri čemer gre za sistemski problem na ravni države.

Na ministrstvu za zdravje zato opozarjajo, da je potrebna čimprejšnja ureditev neplačevanja zdravstvenega zavarovanja s strani delodajalcev, s čimer bi podobne dogodke v prihodnje lahko preprečili.

Neustrezna triaža
V Zdravstvenem domu Ljubljana pa je komisija odkrila sistemske dejavnike, ki  so prispevali k smrti delavca. Gre za pomanjkljivosti v sistemu in procesih Splošne nujne medicinske pomoči in tudi druge pomanjkljivosti v ZD Ljubljana. Najbolj neustrezni so triaža pacientov in neprimerni prostori v Splošni nujni medicinski pomoči ter neurejen sistem kakovosti in varnosti pacientov.

Ustrašil se je plačila
Spomnimo: 48-letni delavec iz Makedonije je zaradi bolečin v prsih 29. maja obiskal nujno medicinsko pomoč. Ker ni imel urejenega zdravstvenega zavarovanja, mu je zdravstveni tehnik povedal, da bi, če se izkaže, da pregled ni nujen, moral slednjega plačati. Znesek – kot se je izvedelo kasneje – bi znašal od 20 do 100 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.