Slovenija
9 ogledov

Soklič ne bo vložil ugovora

balkanski denar Shutterstock
Prisilni upravitelj tovarne Radeče papir Borut Soklič je danes na novinarski konferenci napovedal, da ne bo vložil ugovora proti vodenju prisilne poravnave v papirnici.

Kreditna odbora Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) in Abanke Vipa sta sprejela sklep o odobritvi skupnega posojila v višini tri milijone evrov, obe banki in NLB pa bi nakazale vsaka po milijon evrov. Zaradi unovčenja določenih garancij je NLB zdaj pripravljena nakazati le še 780 tisoč evrov, je dejal Borut Soklič.

Ob tem NLB zahteva, da se posojilo dodatno zavaruje z zastavo deleža lastnika radeške papirnice Petra Tevža v družbi G-M&M, ki je v njegovi lasti, in da G-M&M kot porok jamči za posojilo. Tevž je pogoje banke že sprejel, s čimer je po Sokličevi oceni odpravljena glavna ovira za nakazilo posojila tovarni, ki je zaradi pomanjkanja obratnih sredstev že sredi februarja ustavila oba papirna stroja.

Opozoril je, da je NLB postavila več pogojev za nakazilo posojila, vsi ti pogoji pa morajo biti kumulativno izpolnjeni. Med pogoji je Soklič izpostavil pridobitev soglasja s strani vsaj 60 odstotkov navadnih upnikov, da bodo podprli prisilno poravnavo. To pomeni predčasno glasovanje o prisilni poravnavi, kot je bila predlagana.

Soklič meni, da je prav, da se upniki sami opredelijo do prisilne poravnave, NLB kot ločitveni upnik pa nima pravice glasovanja. O dodatnih pogojih NLB, ki jih bo v sredo v pisni obliki posredovala kreditnemu odboru, v NKBM in Abanki Vipa še niso seznanjeni.

Radeška papirnica bo sama predlagala prekinitev

Po Sokličevi napovedi bo uprava radeške papirnice sama predlagala prekinitev prisilne poravnave in uvedbo stečaja, če ji do konca tega meseca banke ne bodo nakazale omenjenega posojila.

Navedbe uprave radeške papirnice, da je nekooperativen in neodziven, je Soklič danes zavrnil kot neutemeljene. Pojasnil je, da je njegova želja, da radeška papirnica obstane, s Tevžem sta se dogovorila tudi za srečanje, vendar do njega še ni prišlo.

Dodal je še, da je vodstvo tovarne že teden dni seznanjeno s pogoji NLB, pa v tem času ni storil nič, da bi bil upniški odbor seznanjen s temi pogoji. Ključnih 10 upnikov je bilo šele danes po elektronski pošti seznanjeno s pogoji NLB, pravi Soklič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.