Slovenija
3482 ogledov

Šole bodo ta teden zaradi covid-19 prejele naslednja navodila

Učilnica
Pouk se bo začel po modelu B. Kaj to pomeni?

Osnovne in srednje šole bodo ta teden prejele okrožnico, da bo pouk 1. septembra v šolah stekel po modelu B. Še prej bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec o tem sprejela interni sklep, so potrdili na ministrstvu.

Simona Kustec Lipicer Slovenija Uradno: Pouk v šolah bo letos potekal po modelu B. Kaj to pomeni?

Model B predvideva pouk v šoli za vse učence in dijake ob upoštevanju priporočil NIJZ.

Štirje modeli: A, B, C, D

Ministrstvo za izobraževanje je skupaj z Zavodom RS za šolstvo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) čez poletje pripravilo štiri možne modele poteka pouka v začetku septembra. Model A predvideva, da v šolo odidejo vsi učenci in dijaki kot običajno in brez omejitev. Model B predvideva vrnitev vseh, a ob upoštevanju priporočil NIJZ za preprečevanje okužb z novim koronavirusom. Model C, ki bi bil verjetno aktiviran, če bi se epidemiološka slika v državi bistveno poslabšala, predvideva, da se del učencev in dijakov izobražuje v šoli, del pa na daljavo, model D pa določa, da se na daljavo izobražujejo vsi. Pri tem je določeno, da modele B, C in D s sklepom aktivirata vlada ali ministrica za izobraževanje.

šola koronavirus učenci | Avtor: Profimedia Profimedia

Čakali so na epidemiološko sliko

Ministrica je na konferenci ravnateljev, ki je sredi minulega tedna potekala na Brdu pri Kranju, napovedala, da vse kaže, da se bodo lahko s 1. septembrom v šole vrnili vsi učenci in dijaki, ob upoštevanju priporočil NIJZ, razen če bi se epidemiološka slika v državi v drugi polovici avgusta bistveno spremenila. Ta teden pa bo ministrica, kot rečeno, tudi uradno sprejela sklep, da bo pouk 1. septembra stekel po modelu B.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3