Slovenija
5376 ogledov

Koliko mask morajo nesti otroci v šolo?

Šola učenci covid virus razdalja ukrepi Profimedia
Najmlajši ne potrebujejo mask, starejši pa naj jih v šolo odnesejo več ...

Mask po novem odloku vlade ni treba nositi vzgojiteljem v vrtcih in otrokom do šestega razreda. Mask ni treba nositi učiteljem, ki poučujejo otroke do šestega razreda, če bodo lahko zagotovili vsaj dva metra razdalje.

Tudi za učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol maske niso potrebne, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje.

Mask ni potrebno nositi osebam, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Obenem so v navodilu šolam pojasnili, da je na področju izobraževanja del udeležencev, ki jim je bila odrejena karantena, zelo nizek in je s tega vidika vzgojno-izobraževalni proces še vedno obvladljiv. Zato se delo še naprej izvaja po modelu B, se pravi da se učenci šolajo pri pouku v šolah.

“Zaradi splošne epidemiološke slike, ki je trenutno značilna za Republiko Slovenijo, se uvajajo nekoliko strožji higienski ukrepi z namenom, da bi tudi v prihodnje ohranili nizko stopnjo okuženosti, vsem udeležencem vzgojno-izobraževalnega procesa pa omogočili čim bolj nemoteno ter čim dlje trajajoče izvajanje pouka v prostorih šole, kot je predvideno v omenjenem modelu B,” so zapisali.

Okužba maska covid virus | Avtor: Profimedia Profimedia

S seboj v šolo vsaj tri maske in vrečke

Otroci do šestega razreda osnovne šole bodo tako nosili še naprej maske le po hodnikih in skupnih prostorih, starejši otroci in dijaki pa bodo ponekod morali nositi maske ves čas pouka. Varnostne razdalje enega metra in pol namreč ni možno zagotavljati v vseh slovenskih šolah, so že opozorili ravnatelji in ravnateljice.

Zaenkrat še ni jasno, kdo bo nove ukrepe financiral in kdo bo tem učencem zagotovil maske.

Otroci, ki bodo morali nositi maske tudi med poukom, bodo morali namreč upoštevajoč priporočila Nacinalnega inštituta za javno zdravje na dan uporabiti vsaj tri maske, saj je treba masko menjati na dve uri, oziroma še prej, če ta postane vlažna.

Po priporočilih NIJZ si pred namestitvijo maske za enkratno uporabo roke najprej dobro umijete z milom in vodo ali si jih razkužite. Maske obrnete tako, da je vgrajena kovinska žička na vrhu. Pri barvni maski pazite, da je bela stran obrnjena navznoter. Zanke zataknete za ušesa, vgrajeno kovinsko žico pa pritisnete ob nos, da se maska tesno prileže obrazu.

Maska mora pokrivati nos, usta in brado. Maska je namenjena enkratni uporabi, zamenjati jo je treba po dveh urah oziroma pogosteje, če je vlažna.

Ko masko odstranite, se je ne dotikate spredaj, ampak jo primete samo za ušesne zanke. Masko vstavite v plastično vrečko in jo tam pustite 72 ur. Vrečko z masko vržete v smeti šele po 72-ih urah.

V času velike zdravstvene krize v ZDA, ko so močno primanjkovale zaščitne maske, so sicer nekateri tamkajšnji zdravniki podali navodila, da se lahko masko za enkratno uporabo ob velikem pomanjkanju uporabi večkrat. Po uporabi naj se jo za pol ure položi v pečico, kjer je temperatura 60 stopinj Celzija. Nato naj bi se jo, če ni druge možnosti, ponovno uporabilo. 

Kaj pa pralne maske?

Najbrž je iz ekološkega in finančnega vidika najbolje, da se pri laični uporabi nosi pralne maske. Treba pa je vedeti, da to niso medicinske maske in niso primerne za zdravstveno uporabo.

Po navodilih, ki so jih med pandemijo podali Mladi zdravniki, se lahko tudi pralno masko nosi največ dve uri, že po pol ure ali še prej pa jo lahko zamenjamo, če je maska polna izmečka. Če torej v masko zakašljamo, kihnemo, jo je potrebno takoj zamenjati. Zato je priporočljivo, da imajo starejši učenci in dijaki ob sebi drugo masko in jo v takem primeru med poukom nemudoma zamenjajo.

Pri tem je treba paziti, da se maske ne dotikajo spredaj, ampak jo odstranijo pri straneh in jo umaknejo v zaščitno vrečko.

Če imate pralne maske, jih shranjujte ločeno od čistega perila. Perete jih na visokih temperaturah, na primer 60 stopinj Celzija, tudi do 90 stopinj. Ko jih posušite, jih še prelikajte. Priporočljivo je, da imate več mask za eno osebo in si jih med seboj ne izmenjujete.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • vzev 10:45 20.september 2020.

    Hojs na interpelaciji "Ne morem govoriti z masko", sedaj pa to silijo učitelje. S tem, da učitelji delajo pomembno delo, Hojs je pa tam govoril kar nekaj, kar tako ni nihče poslušal.

  • Avatar drecos
    drecos 09:29 20.september 2020.

    drzava naj kupi maske ali sola oni so jih uvedli lopovi

  • kristina79 09:08 20.september 2020.

    Bi vlada rada prodala vse maske , ki so bile nabavljene brez pravih certifikatov ? Samo naj mi kdo pove , kje bo večina staršev dobila denar zanje , če še za ostale stroške zmanjka ? '