Slovenija
59373 ogledov

Pozor, od danes velja ta nov ukrep

Maske Profimedia
Maske tudi zunaj, če ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje najmanj dveh metrov.

Vlada je na petkovi dopisni seji z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske v vseh zaprtih javnih krajih in na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

V veljavi od sobote

Vlada je izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

"Z odlokom se zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 začasno določita uporaba zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok," so zapisali. Odlok začne veljati v soboto, 19. septembra.

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

Kaj je zaprt javni prostor?
V odloku, ki je bil objavljen v uradnem listu, je zapisana definicija zaprtega javnega kraja. Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala) ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah. 

Kar nekaj izjem

Vlada pa si je očitno premislila glede nošenja mask vzgojiteljic in vzgojiteljev v vrtcih in učiteljev do 6. razreda osnovne šole, saj je sprejela kar nekaj izjem.

Ta odlok se ne uporablja za osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole, za vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki.

Prav tako mask ni potrebno nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj dva metra medosebne razdalje.

Tudi za učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol maske niso potrebne, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje.

Med izjeme spadajo tudi osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dva metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v komunikaciji z osebami ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru na vhodu v tak prostor.

Odprti od 6. do 22.30 ure

Vlada Republike Slovenije je izdala tudi Odlok o spremembi Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

V Odloku se spreminja 2. člen, ki sedaj v 1. odstavku določa, da je ponujanje storitev neposredno potrošnikom v diskotekah in nočnih klubih prepovedano. V 2. členu pa 2. odstavek določa, da je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6. do 22.30 ure.

Določba v 2. členu, 2. odstavku se nanaša na vse gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo jedi in pijače. To velja tudi za gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo samo pijačo ali samo hrano.

Nastanitveni obrati so lahko odprti izven zgoraj omenjenega časa, vendar lahko pripravljajo oziroma strežejo hrano in pijačo le od 6. do 22.30 ure.

Odlok začne veljati v ponedeljek, 21. septembra.

Kaj pa merjenje temperature?

Še vedno ni jasno, kdaj naj bi postalo obvezno merjenje temperature zaposlenim na delovnih mest, kar je v petek napovedal vladni govorec Jelko Kacin. "To merjenje mora opravljati tisti, ki je za to usposobljen," je dejal Kacin in dodal, da je za delodajalce smiselno, da čim prej kupijo potrebne naprave za merjenje temperature.  

Po napovedi tega ukrepa se je oglasila tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik,ki je opozorila, da morajo tak ukrep kot potreben, učinkovit in nujen opredeliti zdravstveni strokovnjaki. Glede na skope informacije o ukrepe "ni jasno, kako ga zakonito izvajati"

Merjenje temperature Slovenija Nov ukrep: “Ni jasno, kako ga zakonito izvajati”
 
Komentarjev 18
 • gustl 00:47 21.september 2020.

  Najprej si sami nabijte maske na gobce, potem pa narod jebajte...

 • Avatar Leon
  Leon 14:27 20.september 2020.

  Nasilje oblasti je razlog za odpor ljudstva ,ki ga avtokrati imenujejo terorizem !

 • lulibuc 18:52 19.september 2020.

  Odjebite skupaj s corono in maskami

Sorodne novice