Slovenija
4866 ogledov

Šole prisilili razmišljati, kdaj so delovni zvezki res potrebni

Učbeniki in šolske potrebščine Anže Petkovšek
Šole so morale letos same nabaviti delovne zvezke za prvošolce. Ministrstvo je za to namenilo 30 evrov.

Osnovne šole so za letošnje prvošolce morale same nabaviti delovne zvezke. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (Mizš) je za to za vsakega posameznega prvošolca namenilo 30 evrov. Če so stroški delovnih zvezkov za prvošolce, ki jih je določila šola, znašali več, so morali dodatna sredstva najti v učbeniškem skladu. Za vsakega drugega učenca je sicer ministrstvo v sklopu prenove učbeniških skladov, namenilo 16 evrov.

Šole prisiljene razmišljati kdaj je delovni zvezek res potreben

"Sprememba glede financiranja delovnih zvezkov bo učitelje in ravnatelje prisilila, da razmišljajo in razpravljajo o tem, kdaj je delovni zvezek res potreben," je ob koncu lanskega šolskega leta napovedala Leonida Novak iz Zavoda za šolstvo.

Razlike med številom delovnih zvezkov, ki so jih lansko leto morali še plačati starši, in med številom delovnih zvezkov, ki so po mnenju šole potrebni letos, ko morajo za omejena sredstva delovne zvezke kupiti same, so precejšnje. Medtem ko je bila povprečna cena kompleta delovnih zvezkov za prvošolce lani 46 evrov, najvišja cena pa celo 82 evrov, so se šole letos odločale za delovne zvezke v vrednosti okoli 30 evrov ali manj.

Na OŠ Danile Kumar v Ljubljani so denimo lani, ko so delovne zvezke kupili starši, ti stali 43 evrov, letos pa 31,50 evra, oziroma en delovni zvezek za slovenščino manj.

Delovni zvezki za 1. razred za šolsko leto 2017/18 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Delovni zvezki 1. razred za šolsko leto 2016/17 | Avtor:

Kompleti delovnih zvezkov med 30 in 40 evri

Za natančno 30 evrov so kupili delovne zvezke za prvošolce na OŠ Žalec. Na OŠ Gorje so kupili komplete v vrednosti 43,60. 37,16 evra so za delovne delovne zvezke plačali na OŠ Miška Kranjca v Ljubljani. Razlike med cenami delovnih zvezkov za prvošolce so tako letošnje šolsko leto precej manjše, kot so bile lani, ko so se na nekaterih šolah odločili, da prvošolci ne potrebujejo delovnih zvezkov, na drugih pa so morali starši zanje odšteti 82 evrov.

Najdražji so sicer delovni zvezki za osmi razred. Najdražji paket na eni od slovenskih osnovnih šol je lani znašal 167, 47 evra.

"Kakšne so strokovne utemeljitve za take razlike?"

"Zavedamo se, da so učitelji pri poučevanju avtonomni in da je tudi prav, da učna gradiva, ki jih uporabljajo pri poučevanju, izberejo skladno s svojim pedagoškim pristopom, ki omogoča doseganje najboljših učno-vzgojnih izidov. Ob podatkih, ki so na voljo, pa se upravičeno zastavlja vprašanje, kakšne so strokovne utemeljitve za tako velike razlike," je opozoril Tone Meden, predsednik zveze aktivov svetov staršev. Podatki v razpredelnici so za lansko šolsko leto.

delovni zvezki povprečje | Avtor: Zasss Zasss

Za ostale potrebščine okoli 60 evrov

Čeprav bodo v novem šolskem letu učna gradiva za prvošolce brezplačna, bodo morali starši za ostale šolske potrebščine še vedno seči v žep. Starši bodočih prvošolcev lahko za to odštejejo okoli 60 evrov in več. Sezname šolskih potrebščin določijo šole.

Učbeniki in šolske potrebščine | Avtor: Anže Petkovšek Fotografija je simbolična. Anže Petkovšek

Cene potrebščin, denimo torb, pisal, zvezkov so po navedbah Goloba večinoma na enake ravni kot lani. Tudi cene učbenikov in delovnih zvezkov ostajajo na enaki ravni kot lansko leto.

"Za povprečen nakup šolskih potrebščin starši prvošolcev lahko odštejejo od približno 60 evrov naprej, vključno s šolsko torbo. Seveda je vse odvisno od kakovosti potrebščin in blagovnih znamk, predvsem pa, od dolžine seznama," je za STA dejal Gregor Božnik iz DZS.

"Za primer kvalitetne torbe in nahrbtniki z ergonomskim hrbtiščem, majhno težo, ki so tudi vodoodporni za prvo triado, se začnejo nekje od 50 evrov dalje in končajo pri dobrih 100 evrih, " je za STA razložil Jani Golob iz Mladinske knjige.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 12:19 30.avgust 2017.

    kaj je to sploh delovni zvezek, kakšen je delovni, vsak zvezek je delovni, ker se nekaj dela (piše verjetno) ... seveda je nekaj biznismenov, ki bi radi prodali svoje izdelke za zlato, oni že vedo kje služiti ... šola! naučite ...prikaži več te malčke brati in predvsem pisati, vsaj toliko, da bodo svoj izdelek lahko brali, lahko pa da šlo vse na tablice - dilce, in potem nihče več ne bo pisal