Slovenija
9621 ogledov

Šole zbirajo soglasja, odgovorni pa odgovornost prevračajo eni na druge

maturantski ples Gregor Katič
Prvi znanilci normalizacije življenja?

Martina Gašperlin, v. d. glavne tržne inšpektorice, je v začetku novembra pritegnila veliko pozornost, ko je na vladni novinarski konferenci o ukrepih proti covid-19 v joku dejala: "Sama imam svetlo točko za pomlad, maturantski ples moje hčerke in jaz si želim, da bo takrat konec tega in da bo tudi moja hčerka imela primeren zaključek njenega šolskega obdobja in bodo tudi moje punce nadaljevale z brezskrbnim otroštvom." Se bo želja inšpektorici izpolnila?

Martina Gašperlin Slovenija Glavna inšpektorica zajokala pred kamerami

Srednje šole so po tem, ko so se epidemiološke razmere bistveno izboljšale, začele starše dijakov, ki obiskujejo četrti letnik obveščati o možnosti izvedbe maturantskih plesov in zbirati soglasja staršev. A kdo bo uradno dal soglasje?

Ministrstvo navodil ni posredovalo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport glede izvedbe maturantskih plesov šolam ni posredovalo navodil, pravijo pa: "Izvedba maturantskega plesa je stvar organizacije posamezne šole, pri čemer se morajo te držati vsakokratnih ukrepov glede omejevanja in preprečevanja širjenja okužbe COVID-19 Vlade RS in navodil NIJZ," pravijo na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Simona Kustec. 

Odgovornost prevračajo eni na drugega

"Možnost in pogoje združevanja večjega števila ljudi, kot je to v primeru izvedbe maturantskega plesa, glede na vsakokratne epidemiološke razmere presoja NIJZ," še pravijo na ministrstvu. A na Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kamor smo posredovali vprašanja v kakšnih epidemioloških razmerah bi maturantski plesi lahko potekali in kakšni naj bi bili preventivni ukrepi, pravijo, da NIJZ ne odloča o ničemer. "To vprašanje bo obravnaval strokovna skupina za šole v prihodnjih dneh, tako da vam trenutno ne moremo podati odgovorov. Morda preverite na MIZŠ, kdaj bo ta skupina o tem razpravljala," pravijo na NIJZ, a na MIZŠ, da taka skupina pri njih ne obstaja.

Zadnji dve leti odpovedani

Maturantski ples je edinstven dogodek v življenju in pomenijo slovo od srednje šole, hkrati pa simbolični vstop v svet odraslih, ki ga maturanti praznujejo z družino in prijatelji. Zaradi epidemije covid-19 so bili maturantski plesi v letu 2022 večinoma odpovedani ali so potekali v okrnjeni obliki, leta 2021 so bili popolnoma odpovedani.  

V časih pred epidemijo so maturantski plesi potekali večinoma marca in aprila, tokrat pa se bodo, kot kaže, premaknili v april in tudi maj, kar je za maturante manj ugodno, saj bodo potekali sočasno s pripravami in izvedbo mature. Koliko srednjih šol je zbralo dovolj prijav za izvedbo maturantstkih plesov, še ni znano. 

 

Komentarjev 10
  • Mehtilda 13:46 22.februar 2022.

    Drgač pa ja, maturantski plesi bodo ( imam maturantko doma) , to ni več vprašanje, se pa strinjam, da maj ni ravno najboljši mesec za to, pa ne zaradi tistega enega večera, ampak ker si 14 dni prej in pol ves blesav.

  • Avatar pantani
    pantani 11:37 22.februar 2022.

    A ko je kazni talala se je tudi jokala, banda skorumpirana!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:14 22.februar 2022.

    Vse odprto, vse brez mask, otroci v šolah z maskami, maturantskega plesa ne, maturantski izlet ja,...,pa kdo je tukaj nor? Vse spoštovanje mladim, ki so prenašali vse nonsense te vlade celi dve leti. Bili si več kot odgovorni. Sedaj pa ...prikaži več bi bil čas, da pokažejo tej vladi da je njim dovolj jeb.nja v glavo. Na mladih svet stoji.